Haryana GK for HSSC Exam Set 5

General Knowledge Question for HSSC Recruitment Exam / Haryana GK for Exam conducted by Haryana Staff Selection Commission 

Haryana GK for HSSC Exam Set 5

Dear Readers, I am hereby providing some important question about General Knowledge of Haryana which are very useful for upcoming exams. As we know that every year Haryana Staff Selection Commission conducts various exam. The candidates who have submitted their application form for Haryana Staff Selection Commission Recruitment and looking for Study material to get success in their respective exams, you are on the right web page. A lot of useful information for the same is provided on this portal.

Q. 1. Badkal lake is located at –

Ans- Faridabad

Q. 2. In which district of Haryana was Saint Garibdas born ?

Ans- Jhajhar

Q. 3. Who has written Pran Sankli ?

Ans- Sidh Chauranginath

Q. 4. If a sportsperson of Haryana wins gold medal at Common Wealth Games, how much cash prize is given to him by Haryana Govt ?

Ans- Rs. 1.5 Crore

Q. 5. Which sportsperson is also known by the nick name of Haryana Hurricane ?

Ans- Kapil Dev

Q. 6. Who was the first Indian to be appointed as Chief Justice in Punjab High Court in 1913 ?

Ans- Sir Shadilal

Q. 7. Sheetla Mata fair is held at –

Ans- Gurgaon (Gurugram)

Q. 8. What is safa ?

Ans- A turban of Soldier’s fashion

Q. 9. Where is Kala Amb situated ?

Ans- Panipat

Q. 10. Who has written the novel Budhi Suhagan ?

Ans- Jai narayan Kausik

Q. 11. Nahar Singh Stadium is situated at –

Ans- Faridabad

Q.12. When did the famous Second battle of Panipat between Akbar and Hemu take place ?

Ans- In 1556

Q.13. To the safety of which country had Rao Tularam to run in the end ?

Ans- Afganistan

Q.14. When did the first battle of Tarawari take place ?

Ans- 1191

Q. 15. What is Haryana’s area in percentage as compared to the total area of the country ?

Ans- 1.34 %

Q.16. In which direction are Series of Aravallis situated ?

Ans- In Southern Part              

Q.17. An Ancient Religious place Pandu Pindara is situated in the district –

Ans- Jind

Q.18. Where is Gurudwara Kapal Mochan situated ?

Ans- Yamunanagar

Q.19. Where is Blue J tourist place situated ?

Ans- Smalakha in Panipat

Q.20. Where is Hathnikund situated ?

Ans- Yamunanagar







Also Read :


Previous
Next Post »