General Awareness: Economics Quiz 2

Important Economics Question & Answers for SSC / Economics Quiz for Competitive Exams Conducted By SSC, Railway Recruitment Board, UPSC, IBPS etc / Basic Economics Quiz



1. Green Revolution in India was launched in:
a) 1971-72
b) 1960-61
c) 1966-67
d) 1980-81

2. Which of the following is/are included in the primary sector?
a) Agriculture
b) Mining
c) Forestry
d) All of these

3. Which of the following is related to secondary sector?
a) Manufacturing
b) Transport
c) Trade
d) All of these

4.When did India become a member of international Monetary Fund (IMF)?
a) 1947
b) 1950
c) 1951
d) 1955

5.Currency notes and coins of one rupee and lower denominations are issued by
a) Reserve Bank of India
b) State Bank of India
c) Ministry of Finance
d) Government of India

6. Bank notes and coins above one rupee denominations are issued by
a) Reserve Bank of India
b) Ministry of Finance
c) State Bank of India
d) Government of India

7.The first, Indian bank was
a) Traders’ Bank
b) Imperial Bank
c) Presidency Bank, Calcutta
d) None of the above

8.Where was the first Presidency bank in India established ?
a) Mumbai
b) Calcutta
c) Chennai
d) New Delhi

9.'Economic Planning' refers to ?
a) The allocation of resources
b) The planning of manpower
c) The mobilisation of both taxes and manpower
d) The mobilisation of taxes

10.Which of the following is a Direct Tax?
a)  Excise duty
c) Sales tax
c) Income tax
d) VAT

11. In India, Inflation is measured by the?
a) National Income Deflation
b) Consumers Price Index for agriculture workers
c) Consumers Price Index for urban non-manual workers
d) Wholesale Price Index number

12. Short-term finance is usually for a period ranging up to?
a) 6 months
b) 12 months
c) 18 months
d) 24 months

13. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment(FDI) inflows into India?
a) Services sector
b) Insurance sector
c) Telecommunication
d) Defence sector

14. "The Board of Financial Supervision " was constituted to have mandate over
a) Only commercial banks
b) Only financial institutions
c) Only non - banking financial companies
d) All of these

15. Which of the following is correct regarding the Gross Domestic Savings in India?
a) Contribution of Government sector is the largest
b) Contribution of Household sector is the largest
c) Contribution of Corporate sector is the largest
d) Contribution of Corporate sector is the shortest

Answers:

1. C       2. D      3. A       4. A       5. C       6. A      7. C      8. B      9. A      10. C       11. D       12. B       13. C        14. D       15. B






Economics Quiz 3
Previous
Next Post »