General Awareness: Economics Quiz 3

Important Economics Question & Answers for SSC / Economics Quiz for Competitive Exams Conducted By SSC, Railway Recruitment Board, UPSC, IBPS etc / Basic Economics Quiz



1. Who was the Chairman of the first Finance Commission?
a) K Santhanam
b) A K Chandra
c) P V Rajamannar
d) KC Niyogi

2. Who is the Chairman of the 13th Finance Commission?
a) Vijay Kelkar
b) K C Pant
c) C Rangarajan
(d) Montek Singh Ahluwalia

3. Community Development Programme was launched in India is:
a) 1948
b) 1952
c) 1950
d) 1951

4. Which of the following issues currency notes in India?
a) Finance Ministry
b) Finance Secretary
c) State Bank of India
d) Reserve Bank of India

5. Economic Survey of India is published by:
a) Finance Ministry
b) RBI
c) Planning Commission
d) Ministry of Industry

6. Reserve Bank of India was nationalized in the year:
a) 1935
b) 1945
c) 1949
d) 1969            

7. In India, inflation measured by the:
a) Wholesale Price Index number
b) Consumers Price Index for urban non-manual workers
c) Consumers Price Index for agricultural workers
d) National Income Deflation

8. Paper currency first started in India in:
a) 1861
b) 1542
c) 1601
d) 1880

9. Devaluation of currency leads to :
a) fall in domestic prices
b) increase in domestic prices
c) no impact on domestic prices
d) erratic fluctuations in domestic prices

10. The New Symbol of Indian Rupee is a blend of :
a) Devanagiri Ra
b) Roman R
c) Devanagiri Ra and Roman
d) None of these

11.Indian currency was last devalued in
a) 1955
b) 1956
c) 1991
d) 1967

12.Where in Indian are coins minted ?
a) Delhi, Mumbai, and Calcutta
b) Delhi, Calcutta, and Hyderabad
c) Mumbai, Delhi and Bangalore
d) Mumbai, Calcutta and Hyderabad

13.Currency notes in India are printed and supplied by
a) Security Press, Nashik
b) Security Press, Mumbai
c) Security Press, Noida
d) Reserve Bank of India, New Delhi

14.Depreciation means?
a) Closure of a plant due to labour trouble
b) Destruction of a plant in a fire accident
c)  Loss of equipment over time due to wear and tear
d) Closure of a plant due to lock out

15.Deficit financing leads to inflation in general, but it can be checked if?
a) Only aggregate demand is increased
b) Government expenditure leads to increase in the aggregate supply in ratio of aggregate demand
c) All the expenditure is denoted national debt payment only
d) All of the above

Answers:

1. D      2. A      3. B      4. D      5. A      6. C      7. A       8. A       9. A      10. C     11. C       12. D        13. A       14. C        15. D






Economics Quiz 4
Previous
Next Post »