General Awareness: Economics Quiz 4

Important Economics Question & Answers for SSC / Economics Quiz for Competitive Exams Conducted By SSC, Railway Recruitment Board, UPSC, IBPS etc / Basic Economics Quiz



1. Structural employment arises due to
a) Deflationary Conditions
b) Heavy industry bias
c) Shortage of raw materials
d) Inadequate productive capacity

2. National Income estimates in India are prepared by
a) Planning Commission
b) Reserve Bank of India
c) Central statistical organisation
d) Indian statistical Institute

3.The Korba coalfield is located in
a) Orissa
b) West Bengal
c) Chhttisgarh
d) Assam

4.Major coalfields of India are located in the river valley of
a) Damodar
b) Godavari
c) Mahanadi
d) Wardha

5.In India, the state known for its sandalwood is
a) Karnataka
b) Assam
c) Kerala
d) West Bengal

6. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?
a) Chemicals other than fertilizers
b) Services sector
c)  Food processing
d)  Telecommunication

7. Devaluation of a currency means
a)  Reduction in the value of a currency vis-a-vis major internationally traded currencies
b)  Permitting the currency to seek its worth in the international market                
c) Fixing the value of the currency in conjunction with the movement in the value of a basket of
pre-determined currencies
d)  Fixing the value of currency in multilateral consultation with the IMF, the World Bank and
major trading partners

8. The chairman of the 13th Finance Commission is
a) Vijay L.Kelkar
b)  Millen Kuamr Banerjee
c)  C.Rangarajan
d)  C.K.Jaffer Sheriff

9. On which one of the followings is the benefits received principle of taxation to achieve optimality bases?
a) Marginal benefit received
b) Total benefit received
c) Average benefit received
d) Ability to pay for the benefit

10. On July 12, 1982, the ARDC was merged into
a)  RBI
b) NABARD
c)  EXIM Bank
d) None of the above

11.  What is the effect of Deficit financing?
a) Deflation
b) Recession
c) Inflation
d) Depression

12. The Slack Season in the Indian Economy is?
a) Feb - Apr
b) Mar - Apr
c) Jan - June
d) Sep - Dec

13. Development expenditure of the Central government does not include?
a) Expenditure on economic services
b) Defence expenditure
c) Grant to states
d) Expenditure on social and community services

14.If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be to?
a) increase it
b) decrease it
c) no impact
d) None of the above

15.The currency convertibility concept in its original form originated in?
a) Wells Agreement
b) Bretton Woods Agreement
c) Taylors Agreement
d) None of the above

Answers:

1. B      2. C      3. C      4. A       5. A      6. D      7. A      8. A      9. D     10. B      11. C     12. C       13. B      14. A       15. B






Economics Quiz 5
Previous
Next Post »