General Awareness: Economics Quiz 7

Basic Economics Quiz / Important Economics Question & Answers for SSC / Economics Quiz for Competitive Exams Conducted By SSC, Railway Recruitment Board, UPSC, IBPS etc



1. If the cash reserve ratio is lowered by the RBI, its impact on credit creation will be to
a)  increase it
b) decrease it        
c) no impact
d) None of the above

2.Which of the following is the most appropriate cause of exports surplus?
a) Country's exports promotion value
b) Country's stringent import policy
c) Developments in national and international markets
d) None of the above

3. Which of the following items would not appear in a company's balance sheet?
a) Value of stocks of raw materials held
b)  Total issued capital
c) Revenue from sales of the company's products
d)  Cash held at the bank

4. The currency convertibility concept in its original form originated in
a) Wells Agreement
b) Bretton Woods Agreement
c) Taylors Agreement
d) None of the above                                

5. Deficit financing means that the government borrows money from the
a) RBI
b) local bodies
c) big businessmen
d) IMF

6. Which two of the following nationlised banks have been merged as per the recommendation of the Narasimhan Committee ?
a) New Bank of India and Bank of India
b) Central Bank of India and Corporation Bank
c) Parur Bank of India and Bank of India
d) Punjab National Bank and New Bank of India

7. Open market operations of a Central Bank are sale and purchase of
a) Foreign currencies
b) corporate securities
c) trade bills
d) government securities

8. Indias Economic Summit was held in December 1999, in
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Chennai
d) Bangalore

9. Among Indian Economics who had done pioneering work on National Income ?
a) P.N. Dhar
b) Jagdish Bhagwati
c) V. K. R. V. Rao
d) Prof. Shenoi

10. The Tenth Plan period was from
a) 1900–1995
b) 1992–1997
c)  2002–2007
d)  2007–2012

11. National Rural Development Institute is situated at
a) Patna
b)  Shimla
c) Hyderabad
d) New Delhi

12. Who introduced cooperative society in India?
a) Lord Curzon
b) Lord Wavell
c)  Lord Rippon
d) Lord Cornwallis

13. Which Indian got Nobel Prize for Economics?
a) Khorana
b) C.V.Raman
c) Teressa
d)  Amarthiya Sen

14. Name the two PSUs, which were granted the Maharatna status by the Union Government of India in 2013?
a) ONGC and Gail
b) NTPC and BHEL
c) BHEL and GAIL
d) ONGC and NTPC

15. Match the following PSUs with the status granted to them?
i. Coal India Limited                               a. Navratna
ii. Hindustan Aeronautics Limited          b. Miniratna Category I
iii. Bharat Sanchar Nigam Limited         c. Miniratna Category I
iv. RITES Limited                                   d. Maharatana

a) i&d, ii&a, iii&b and iv&c
b) i&c, ii&a, iii&b and iv&d
c) i&d, ii&b, iii&a and iv&c
d) i&a, ii&d, iii&c and iv&c

Answers:

1. A       2. C     3. C      4. B       5. A      6. D       7. D        8. B       9. C        10. C      11. C        12. A        13. D      14. C      15. A






Economics Quiz 8
Previous
Next Post »