General Awareness: Economics Quiz 8

Important Economics Question & Answers for SSC / Basic Economics Quiz / Economics Quiz for Competitive Exams Conducted By SSC, Railway Recruitment Board, UPSC, IBPS etc




1.Gross domestic capital formation is defined as
a) flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
b) expenditure incurred on physical assets only
c) production exceeding demand
d) net addition to stock after depreciation

2.Which of the following items would not appear in a company's balance sheet?
a) Value of stocks of raw materials held
b) Total issued capital
c) Revenue from sales of the company's products
d) Cash held at the bank

3. Which is the oldest Stock Exchange of India?
a) BSE
b) NSE
c) DSE
d) OTCEI

4. UTI (Unit Trust of India) was established in:
a) 1963
b) 1966
c) 1974
d) 1982

5. National Income estimates in India is prepared by
a)  RBI
b)  C.S.O.
c) Finance Ministry
d)  Planning Commission

6. Dalal street is situated at
a)  Paris
b) Mumbai
c) London
d)  New Delhi

7. On July 12, 1982, the ARDC was merged into
a)  RBI
b)  NABARD
c) EXIM Bank
d) None of the above

8. The first wholly Indian Bank was set up in
a) 1794
b) 1894
c) 1896
d) 1902

9. Nuclear energy is a mineral based source, it is derived from
a) Uranium
b) Thorium
c) Plutonium
d) All of these

10. The second Five Year plan was based on
a) Mahalanobis Model
b) Vakil and Brahmananda's Wage -Goods Model
c) Harrod - Domar Growth Model
d) Solow Growth Model

11. Which of the following sectors is NOT considered ' Infrastructure Sector '
a) Software
b) Cement
c) Petroleum
d) Steel

12.The period of Eleventh Five Year Plan is
a) 2005 to 2010
b) 2006 to 2011
c) 2007 to 2012
d) 2008 to 2013

13) Rajasthan Royals was penalized with a fine amount of around 100 crore Rupees for violating the Forex laws in February 2013. Name the body that slapped the fine on the IPL team?
a) BCCI
b) Competition Commission of India
c) Enforcement Directorate
d) None of these

14) The income tax in India is
a) indirect and progressive
b) direct and proportional
c) direct and progressive
d) indirect and proportional

15. First Export Processing Zone (EPZ) of the country in private sector was established at:
a) Surat
b) Kandla
c) Noida
d) Vishakhapatnam

Answers:  

1. D     2. C      3. A     4. A      5. B      6. B       7. B       8. B        9. D       10. A       11. A        12. C        13. C        14. C       15. A






Economics Quiz 9
Previous
Next Post »