General Awareness : Geography Quiz 10

Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc. / Geography Quiz / Important Geography Question Answers for Competitive Exams.



1. Horse latitudes lie within the atmosphere pressure belts of
(a) Equatorial low
(b) Polar high
(c) Sub-tropical high
(d) Sub-polar low                

2. The exceptionally high and low tides that occur at the time of the new moon or the full moon when the Sun, the Moon and the earth are approximately aligned is called:
(a) Spring
(b) Fall
(c) Neap
(d) Diurnal

3. Wheat is called a Rabi Crop because –
(a) It is sown in strong sunlight
(b) Cloudy weather is harmful for the crop
(c) It is sown in summer
(d) It is sown in winter

4. Jaina HIll is located in which of the following Indian State?
(a) Karnataka
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh

5. Which one among the following is not an important factor of climate of an area?
(a) Longitude
(b) Latitude
(c) Altitude
(d) Distance from the sea

6. In which State is the Koyali oil refinery located ?
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Maharastra
(d) Tripura

7. Which atomic power station in India is built completely indigenously ?
(a) Kalpakkam
(b) Narora
(c) Rawat Bhata
(d) Tarapore

8. Which one of the following is the highest gravity dam in the world ?
(a) Beas Dam
(b) Bhakra Dam
(c) Hirakud
(d) Nangal Dam

9. The largest irrigated area in India is occupied by ?
(a) Cotton
(b) Rice          
(c) Sugarcane
(d) Wheat

10. The main area production of icebergs is found in ?
(a) The west coast greenland
(b) The west coast of Africa
(c) The north coast of siberia
(d) The east coast of japan

11. Which part of the world is referred to as the fertile crescent? 
(a) Latin Americas
(b) South East Asia
(c) Middle East
(d) Scandinavia

12. Which one of the following is not a member country of the Mano River Union?
(a) Liberia
(b) Sierra Leone
(c) Guinea
(d) Nigeria

13. The Great Artesian Basin, one of the largest and deepest underground water reservoirs in the world is located in___? 
(a) Australia
(b) USA
(c) China
(d) Japan

14. The Shubhamsari (Subansiri) project, is the 2000MW hydroelectric project is coming up in which of the following states?
(a) Tripura
(b) Arunachal Pradesh
(c) Haryana
(d) Sikkim

15. The Chambal River does not flow through which one of the following states? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Uttar Pradesh

Answers:

1. C     2. A     3. D     4. B     5. A     6. B     7. A    8. B     9. B    10. A      11. C      12. D     13. B     14. B     15. C






Previous
Next Post »