General Awareness : Geography Quiz 2

Important Geography Question Answers for Competitive Exams / Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc. / Geography Quiz.



1. Which one of the following pairs is correctly matched—
(a) Haldia : Orissa
(b) Jamnagar : Maharashtra
(c) Numaligarh : Gujarat
(d) Panangudi : Tamil Nadu

2. Which one of the following Indian rivers forms an estuary ?
(a) Godavari
(b) Kaveri
(c) Tapi
(d) Mahanadi

3. Between which ranges does the Kashmir valley in the Himlayas lie ?
(a) Siwalik and Pir Panjal
(b) Pirpanjal and Dhauladhar
(c) Zanskar and Pir Panjal
(d) Dhauladhar and Zanskar

4.Creators or calderas are –
(a) Rift valley
(b) Hollows created by removed of volcanic cones
(c) Sink holes
(d) Pot holes

5. A volcanic eruption is most likely to be violent cones
(a) The volcano is near to the sea
(b) The neck of the volcano is sealed by a plug
(c) The lava is viscous
(d) The lova reaches the surface through a fissure

6. The largest producer of paper in the world is
(a) Canada
(b) Japan
(c) Sweden
(d) U.S.A.

7. Horticulture is most widespread in the
(a) Mediterranean regions
(b) Subtropical regions
(c) Temperate regions
(d) Equatorial regions

8. In which of the following seasons, Christmas is celebrated in Australia?
(a) Spring
(b) Summer
(c) Autumn
(d) Winter        

9. On which of the following dates the days and nights are equal on the earth?
(a) 21 June and 23 September
(b) 3 January and 4 June
(c) 21 March and 23 September
(d) 22 December and 20 March

10. Which of the following features is not an aspect of vulucanicity?
(a) Geyser
(b) Batholith
(c) Dyke
(d) Fold

11. What is the general direction of cyclones formed in the bay of Bengal?
(a) East to West
(b) West to East
(c) West to South
(d) North to South

12. The Narmada river in the Peninsular plateau flows westward with a remarkably straight channel. It is because the:
(a) slope gradient in this part controls the river channel pattern.
(b) river carries a huge amount of water which has created a straight channel course
(c) river forms the boundary between the Central Highlands and the Deccan Plateau
(d) river flows through the trough of a rift valley inclined westward

13. The most densely populated island of the world is?
(a) Sri Lanka
(b) Iceland
(c) Java
(d) Puerto rico

14. The Girnar Hills are situated in which of the following States 
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra

15. Large number of fish are found on the western coast of the deserts In the tropical region This is because
(a) The hot-dry climate is more suitable for fish
(b) Up-welling of cold waters from the bottom of the sea provide abundant food for fish
(c) Fish in large numbers come up from the sea bottom
(d) Clear sunshine attracts fish in large numbers

Answers: 

1. D      2. C     3. C     4. B      5. B     6. D     7. A     8. B     9. C     10. D     11. A     12. D      13. C     14. A      15. B                  
                                                                                                         






Geography Quiz 1
Geography Quiz 2
Geography Quiz 3
Geography Quiz 4
Geography Quiz 5
Geography Quiz 6
Geography Quiz 7
Geography Quiz 8
Geography Quiz 9
Geography Quiz 10

Previous
Next Post »