General Awareness : Geography Quiz 3

Important Geography Question Answers for Competitive Exams / Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc. / Geography Quiz.



1. What is the principal reason for the dense population in North-West Europe and North-East America?
(a) Growth of manufacturing industries.
(b) Advancement of agriculture
(c) Both (1) and (2)
(d) None of these

2. Which part of the equatorial region has well-developed rubber plantations ?
(a) Amazon basin
(b) Indonesian islands
(c) Malaysia
(d) Zaire basin

3. In which State is the Koyali oil refinery located ?
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Maharastra
(d) Tripura

4. Which atomic power station in India is built completely indigenously ?
(a) Kalpakkam
(b) Narora
(c) Rawat Bhata
(d) Tarapore

5. In which type of rocks are coal and petroleum found ?
(a) Granite
(b) Igneous
(c) Metamorphic
(d) Sedimentary

6. Name the Continents that form a mirror.
(a) Asia and Africa
(b) North America and South America
(c) Africa and South America
(d) Europe and Asia

7. In the interior of the Earth
(a) the temperature rises with increasing depth
(b) the temperature falls with increasing depth
(c) the pressure falls with increasing depth
(d) both temperature and pressure fall with increasing depth

8. Where is Thattekad Bird Sanctuary located ?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh

9. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Uttarakhand

10. In India, which of the following are the Southernmost hills ?
(a) Anaimalai hills
(b) Cardamom hills
(c) Nilgiri hills
(d) Javacli hills

11. In which type of rocks are coal and petroleum found ?
(a) Granite
(b) Igneous
(c) Metamorphic
(d) Sedimentary

12. Which of the following regions of the world is most thickly populated ?
(a) East Asia
(b) South Asia
(c) North-West Europe
(d) North and South America

13. What approximately is the percentage of the world population concentrated in Asia?
(a) 17%
(b) 39%
(c) 58%
(d) 73%

14. What is the other name of the Brahmaputra.
(a) Tsang Po
(b) Son
(c) Subansiri
(d) Mahananda

15. The Nagarjuna Sagar project is constructed on the river— 
(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Godavari
(d) Indus

Answers:

1. A     2. C      3. B     4. A      5. D      6. C     7. A     8. A      9. C     10. B     11. D     12. B     13. C     14. A      15. B






Previous
Next Post »