General Awareness : Geography Quiz 4

Geography Quiz / Important Geography Question Answers for Competitive Exams / Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc.



1. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
(a) Godavari
(b) Krishna
(c) Kaveri
(d) Tapi

2. With reference to the climate of India, the western disturbances originate over which one of the following ?
(a) Arabian Sea
(b) Baltic Sea
(c) Caspian Sea
(d) Mediterranean Sea

3. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located ?
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Uttarakhand

4. Name the Continents that form a mirror.
(a) Asia and Africa
(b) North America and South America
(c) Africa and South America
(d) Europe and Asia

5. How many kilometres are represented by 1° latitude?
(a) 91 km
(b) 321 km
(c) 211 km
(d) 111 km

6. ‘Green house effect’ with respect to global warming refers to
(a) cooling and moist condition
(b) warming effect
(c) increased rainfall and greenery
(d) desertification

7. Which of the following is not a major greenhouse gas?
(a) Carbon dioxide
(b) Methane
(c) Calcium carbonate
(d) Water vapour

8. Following is the most widely discussed impact of climate change
(a) increase in average sea level
(b) deforestation
(c) soil erosion
(d) None of the above

9. The temperature increases rapidly after
(a) ionosphere
(b) exosphere
(c) stratosphere
(d) troposphere

10. The humidity of the air depends upon
(a) temperature
(b) location
(c) weather
(d) All of the above

11. The intersecting lines drawn on maps and globes are
(a) latitudes
(b) longitudes
(c) geographic grids
(d) None of the above

12. South Pacific island nation Samoa, positioned to the east of the International Date Line, on May 2011 decided to forego a day and shift of the time zone on its west. The reason for this shifting is to
(a) facilitate trade with Australia and New Zealand
(b) facilitate smooth internal administration throughout the country
(c) attain political stability in the country
(d) promote tourism industry in the country

13. Which of the following definitions is not correct?
(a) Rotation is the movement of the earth on its axis.
(b) The movement of the earth around the sun in a fixed path or orbit is called revolution.
(c) The period of rotation is called the universe day.
(d) The circle that divides the day from night on the globe is known as the circle of illumination.

14. The fact that only half of the earth gets light from the sun at a time is due to the reason.
(a) Spherical shape of the earth
(b) Motion of the earth
(c) Revolution of the earth
(d) None of these

15. Which of the following statements in regard to the summer solstice is false?
(a) It occurs on 21st June
(b) Northern hemisphere faces the sun at this time
(c) Days are longer than the nights
(d) Nights are longer than the days

Answers:

1. B     2. A     3. C     4. C     5. D     6. B      7. C      8. A     9. A     10. D     11. C     12. A     13. C      14. A     15. C







Geography Quiz 1
Geography Quiz 2
Geography Quiz 3
Geography Quiz 4
Geography Quiz 5
Geography Quiz 6
Geography Quiz 7
Geography Quiz 8
Geography Quiz 9
Geography Quiz 10

Previous
Next Post »