General Awareness : Geography Quiz 5

Geography Quiz / Important Geography Question Answers for Competitive Exams / Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc.



1. The movement of earth around the sun in a fixed path is called
(a) spinning
(b) revolution
(c) rotation
(d) None of these

2. Which of the following is a planet with water cycle on it?
(a) Saturn
(b) Mars
(c) Venus
(d) Earth

3. Which one among the following rivers does not flow into the bay of Bengal?
(a) Tapti
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Cauvery

4. In the interior of the Earth
(a) the temperature rises with increasing depth
(b) the temperature falls with increasing depth
(c) the pressure falls with increasing depth
(d) both temperature and pressure fall with increasing depth

5. The light of distant stars is affected by
(a) the earth's atmosphere
(b) interstellar dust
(c) both (a) and (b)
(d) None of the above

6. The landmass of which of the following continents is the least?
(a) Africa
(b) Asia
(c) Australia
(d) Europe

7. Which of the following feautres is the product of vulanicity?
(a) Geosyncline
(b) Escarpment
(c) Atoll
(d) Fold mountain

8. The earthquake at Sagami bay in Japan which killed two and a half lakh people was an example of 
(a) Tectonic earthquake
(b) Plutonic earthquake
(c) Main- induced evarthquake
(d) Isostatic earthquake

9. The lines joining the place of equal intensity of seismic waves are known as :
(a) Seisimice line
(b) Isoseisimic line
(c) Isogonal line
(d) Isogonic line

10. Which is not a causative factor of earthquake?
(a) Volcanoes
(b) Isostacy
(c) Tectonics
(d) Waves

11. Which of the following features is the product t of vulcanicity?
(a) Geosynclines            
(b) Escarpment
(c) Atoll                          
(d) Fold mountain

12.The lines joining the place of equal intensity of seismic waves are known as :
(a) Seisimice line          
(b) Isoseisimic line
(c) Isogonal line              
(d) Isogonic line

13. Which is not a causative factor of earthquake?
(a) Volcanoes                
(b) Isostacy
(c) Tectonics                  
(d) Waves

14. The place of origin of an earthquake is called –
(a) Epicentre                  
(b) Focus
(c) Seismal                    
(d) Amphidromic point

15. The number indicating the intensity of an earthquake on a Richter scale range between 
(a) 1 to 7                        
(b) 1 to 8
(c) 1 to 9                        
(d) 1 to 12

Answers: 

1. B     2. D     3. A     4. A     5. C     6. C     7. C     8. A     9. B     10. D     11. C    12. B     13. D     14. B    15. C







Geography Quiz 1
Geography Quiz 2
Geography Quiz 3
Geography Quiz 4
Geography Quiz 5
Geography Quiz 6
Geography Quiz 7
Geography Quiz 8
Geography Quiz 9
Geography Quiz 10
Previous
Next Post »