General Awareness : Geography Quiz 6

Geography Quiz / Important Geography Question Answers for Competitive Exams / Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc.



1. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?
(a) Ganga, Brahmaputra and Godavari
(b) Mahanadi, Krishna and Cauvery
(c) Luni, Narnada and Tapti
(d) Both (a) and (b)

2. Which of the following are true with respect to the Indian Peninsular Plateau?
1.The southern plateau block is formed mainly of granite and gneiss
2.The Deccan lava plateau is an elevated tableland consisting of horizontally arranged lava sheets
3. The Malwa plateau dominates the Vindhyam scraps, forming the northern flank of the plateau
4. The trough of the Narmada and Tapti are interposed between the Vindhyan and the Satpura ranges

(a) I, II and III
(b) I and II
(c) I, II, III and IV
(d) I, III and IV

3. Which among the following is/are the major factor/factors responsible for the monsoon type of climate in India?
1. Location
2. Thermal contrast
3. Upper air circulation
4. Inter-tropical convergence zone

(a) I
(b) I, III
(c) II, III and IV
(d) I, II, III and IV

4. What is the predominant type of Indian agriculture?
(a) Commercial agriculture
(b) Extensive agriculture
(c) plantation agriculture
(d) subsistence agriculture

5. The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.
(a) 1901
(b) 1921
(c) 1941
(d) 1951

6. Fishing in inland waters is most important in
(a) Russia
(b) Anglo-America
(c) Monsoon Asia
(d) Central Africa

7. Which of the following is the world’s largest carbon credit project?
(a) Delhi Metro
(b) Bangalore Metro
(c) Bachat Lam Yojana
(d) None of the above

8. In which one of the following states are Namchik Namphuk Coalfields located? 
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c)Manipur
(d) Mizoram

9. On which one of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located? 
(a) Alaknanda
(b) Bhagirathi
(c) Dhauliganga
(d) Mandakini

10. Which one among the following has the maximum nu of National Parks?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Assam
(d) Meghalaya

11. Which of the following rivers have almost the same point of emerging ?
(a) Brahmaputra and Ganga
(b) Tapi and Beas
(c) Brahmaputra and Indus
(d) Indus and Ganga

12. In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh states, the joint "Rajghat River Valley Project" is launched on—
(a) Ken River
(b) Son River
(c) Chambal River
(d) Betwa River

13. How many National waterways are there in India ?
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 6

14. Which one among the following is the best reason for the marked increase in the agricultural production in India in the past decades?
(a) Increase in the area under cultivation
(b) Conversion of barren land into agricultural land
(c) Use of improved agricultural methods and technologies
(d) Priority status given by the successive governments to agricultural sector over the industry sector.

15. Which of the following is a mineral?
(a) Diamond
(b) Castor
(c) Cinnamon
(d) Clove

Answers:

1. D    2. C     3. D    4. D    5. B    6. B    7. C    8. A    9. B    10. C     11. C     12. D    13. D     14. C   15. A







Geography Quiz 1
Geography Quiz 2
Geography Quiz 3
Geography Quiz 4
Geography Quiz 5
Geography Quiz 6
Geography Quiz 7
Geography Quiz 8
Geography Quiz 9
Geography Quiz 10
Previous
Next Post »