General Awareness : Geography Quiz 7

Geography Quiz / Important Geography Question Answers for Competitive Exams / Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc.



1. Mana pass is located in?
(a) Uttarakhand                
(b) Himachal pradesh
(c) Jammu-kashmir
(d) Uttar pradesh

2. Depth of the sea measured in?
(a) Fathom
(b) Nautical miles
(c) Decibal
(d) Meter

3. Big Bang theory explains ?
(a) Origin of Universe.
(b) Origin of Sun.
(c) Laws of physics.
(d) None of above.

4. Which of the following sets of cities is located on the reference longitude for Indian standard time?
(a) Bangalore - Varanasi
(b) Chennai - Varanasi
(c) Kakinada - Pondicherry
(d) Pondicherry - Varanasi

5. The neighouring country of India which has the smallest area is __________.
(a) Bhutan
(b) Nepal
(c) Sri Lanka
(d) Bangladesh

6. Rihand Valley Project is located in the state of _________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Orissa
(d) Madhya Pradesh

7. Which of the following mountains are the oldest according to geological history?
(a) Nilgiris
(b) Satpura Range
(c) Vindhyas
(d) Aravalli

8. The highest point of the Nilgiri Hills is ________.
(a) Kalsubai
(b) Salher
(c) Doddabetta
(d) Push

9. The broken hills famous for zinc and lead are located in
(a) Germany
(b) Turkey
(c) France
(d) Australia

10. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world?
(a) Tropical Moist Forests
(b) Tropical Sub-humid Forests
(c) Tropical Humid Forests
(d) Tropical Dry Forests

11.Which of the following groups of rivers have their source of origin in Tibet?
(a) Brahmaputra, Ganges and Sutlej
(b) Ganges, Sutlej and Yamuna
(c) Brahmaputra, Indus and Sutlej
(d) Chenab, Ravi and Sutlej

12.The watershed between India and Myanmar is formed by
(a) the Naga hills
(b) the Garo hills
(c) Khasi hills
(d) the Jaintia hills

13. Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?
(a) Cauvery
() Godavari
(c) Krishna
(d) Mahanadi

14. Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?
(a) Ganga-Brahmaputra valley
(b) Deccan plateau
(c) Plains of northern India
(d) Western ghats

15. The principal copper deposits of India lie in which of the following places?
(a) Hazaribag and Singbhum of Bihar
(b) Khetri and Daribo areas of Rajasthan
(c) Anantapur in Andhra Pradesh
(d) Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka

Answers:

1. A     2. A     3. A     4. C     5. A     6. A    7. D     8. D    10. A     11. C     12. A     13. D      14. A      15. A







Geography Quiz 1
Geography Quiz 2
Geography Quiz 3
Geography Quiz 4
Geography Quiz 5
Geography Quiz 6
Geography Quiz 7
Geography Quiz 8
Geography Quiz 9
Geography Quiz 10
Previous
Next Post »