General Awareness : Geography Quiz 8

Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc. / Geography Quiz / Important Geography Question Answers for Competitive Exams.



1. Which is the 3rd nearest planet to the sun?
(a) Venus
(b) Jupiter
(c) Earth
(d) Mars

2.Which of the following countries in south Asia are land- locked?
(a) Bhutan and Pakistan
(b) Nepal and Bangladesh
(c) Bhutan and Nepal
(d) Bangladesh and Bhutan

3. The refineries are Mathura, Digboi and Panipat are set up by
(a) Indian Oil Corporation Ltd.
(b) Hindustan Petroleum Corporation Ltd.
(c) Bharat Petroleum Corporation Ltd.
(d) Crude Distillation unit of Madras Refineries Ltd.

4. Which of the following has a potential for harnessing of tidal energy in India?
(a) Gulf of Cambay
(b) Gulf of Mannar
(c) Backwaters of Kerala
(d) Chilka lake

5.  The most plausible explanation for the location of the Thar desert in western India is
(a) the obstruction caused by the Aravalis to the rain-bearing wind that proceeds to the Ganga Valley
(b) the evaporation of moisture by heat
(c) the absence of mountains to the north of Rajasthan to cause orographic rainfall in it
(d) that the moisture carried by the South-west monsoon is driven away by the dry upper air current

6. The oldest rocks in India are reported from
(a) Dharwar region, Karnataka
(b) Aravalli range, Rajasthan
(c) Vindhyan range, Madhya Pradesh
(d) Siwalik range, Punjab

7.  The mountain building in Himalayas began
(a) about 45 million years ago
(b) when the continental plates of India and Eurasia converged on each other
(c) both (a) and (b)
(d) None of the above

8. Rockies mountain is in which continent ?
(a) Asia
(b) Africa
(c) North America
(d) South America

9. Pyrenes Mountain is in which continent ?
(a) North America
(b) South America
(c) Europe
(d) Australia

10. Black sea is a sea in ?
(a) South Eastern America
(b) Australia
(c) North America
(d) South Eastern Europe

11. The Girnar Hills are situated in which of the following States ?
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra

12.  Large number of fish are found on the western coast of the deserts In the tropical region This is because
(a) The hot-dry climate is more suitable for fish
(b) Up-welling of cold waters from the bottom of the sea provide abundant food for fish
(c) Fish in large numbers come up from the sea bottom
(d) Clear sunshine attracts fish in large numbers

13. What is the principal reason for the dense population in North-West Europe and North-East America?
(a) Growth of manufacturing in dustries.
(b) Advancement of agriculture
(c) Both (1) and (2)
(d) None of these

14. Which part of the equatorial region has well-developed rubber plantations ?
(a) Amazon basin
(b) Indonesian islands
(c) Malaysia
(d)  Zaire basin

15. In which State is the Koyali oil refinery located ?
(a) Assam
(b) Gujarat
(c) Maharastra
(d) Tripura

Answers:

1. C     2. C     3. A     4. A     5. C      6. A      7. C     8. C      9. C      10. D      11. A     12. B      13. A      14. C     15. B







Geography Quiz 1
Geography Quiz 2
Geography Quiz 3
Geography Quiz 4
Geography Quiz 5
Geography Quiz 6
Geography Quiz 7
Geography Quiz 8
Geography Quiz 9
Geography Quiz 10
Previous
Next Post »