General Awareness : Geography Quiz 9

Geography Quiz for competitive Exams conducted by SSC, UPSC, Railway, etc. / Geography Quiz / Important Geography Question Answers for Competitive Exams.



1. The India's highest annual rainfall is reported at?
(a) Namchi, Sikkim
(b) Churu, Rajasthan
(c) Mawsynram, Meghalaya
(d) Chamba, Himachal Pradesh

2. Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarover Lake in the Great Himalayas. These rivers are
(a) Indus, Jhelum and Sutlej
(b) Brahmaputra, Sutlej and Yamuna
(c) Brahmaputra, Indus and Sutlej
(d) Jhelum, Sutlej and Yamuna

3. The zonal soil type of peninsular India belongs to
(a) red soils
(b) yellow soils
(c) black soils
(d) older alluvium

4. The oldest rocks in India are reported from
(a) Dharwar region, Karnataka
(b) Aravalli range, Rajasthan
(c) Vindhyan range, Madhya Pradesh
(d) Siwalik range, Punjab

5. The oldest oil field in India is the ____ field, in ____
(a) Anleshwar, Gujarat
(b) Bombay High, Maharashtra
(c) Nawagam, Gujarat
(d) Digboi, Assam

6. Which one of the following is the world’s longest dam ?
(a) Beas Dam
(b) Bhakra Dam
(c) Hirakud
(d) Nagarjunasagar Dam

7. Which of the following processes brings the land surface to a common level ?
(a) Aggradation
(b) Erosion
(c) Gradation
(d) Weathering

8. The land use in an area changes with the time because of change in the
(a) Fertility of land
(b) Quality of land
(c) Utility of land
(d) Price of land

9. In which type of rocks are coal and petroleum found ?
(a) Granite
(b) Igneous
(c) Metamorphic
(d) Sedimentary

10. Which of the following regions of the world is most thickly populated ?
(a) East Asia
(b) South Asia
(c) North-West Europe
(d)  North and South America

11. Which of the following is tropical grassland?
(a) Taiga
(b) Savannah
(c) Pampas
(d) Prairies

12. With the disintegration of USSR in end 1991, comprised of ____ Union Republics.
(a) 15
(b) 10
(c) 5
(d) 25

13.The iron and steel industries of which of the following countries are almost fully dependent on imported raw materials?
(a) Britain
(b) Japan
(c) Poland
(d) Germany

14. The maping of which of the following is most difficult?
(a) Mountains
(b) Plateaus and Plains
(c) Interior of the Earth
(d) Oceans and their depth

15. The deepest mine in the world (about 4 km deep) is in the Continent of
(a) Africa
(b) Asia
(c) North America
(d) South America

Answers:

1. C     2. C     3. A     4. A     5. D     6. C      7. C     8. A      9. D     10. B     11. B     12. A     13. B     14. C     15. A  







Geography Quiz 1
Geography Quiz 2
Geography Quiz 3
Geography Quiz 4
Geography Quiz 5
Geography Quiz 6
Geography Quiz 7
Geography Quiz 8
Geography Quiz 9
Geography Quiz 10
Previous
Next Post »