General Awareness : History Quiz 1

History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc. / General Knowledge / Basic History Quiz.



1. First Governor-General of Bengal?

a. Robert Clive
b. William Bentinck
c. Wellesley
d. Warren Hastings

2. First Governor-General of India?

a. Lord Amherst
b. Lord William Bentinck
c. Sir Charles Metcalfe
d. Robert Clive

3. Sati was declared illegal and punishable by?

a. Lord William Bentinck
b. Lord Ripon
c. Lord Canning
d. Lord Dalhousie

4. Who founded Ferguson College at Pune in 1885

a. Decan Educational Society
b. Bharatiya Sewak Samaj
c. Samaj Sewa Sangh
d. Theosophical Society

5. Who founded Pataliputra?

a. Udayin                                
b. Ashoka
c. Bimbisar                              
d. Mahapadmananda

6. Where did Lord Budha breathe his last (Mahaparinirvan)?

a. Rajgir                                  
b. Bodh Gaya
c. Sarnath                                
d. Kushinagar

7. Where has the world’s largest monolithic statue of Buddha been installed?

a. Bamiyan                              
b. Hyderabad
c. Kandy                                  
d. Lhasa

8. When was the All India Women's Conference founded?

a. 1924
b. 1925
c. 1926
d. 1927

9. The Kuka Movement started in the mid-nineteenth century is -

a. Western Punjab
b. Maharashtra
c. Bengal
d. Madhya Bharat

10. Who is the author of the autobiography, "The Indian Struggle"?

a. Annie Besant
b. Subhash Chandra Bose
c. Chittaranjan Das
d. Sardar Vallabhbhai Patel

11. Who among the following is said to have hatched the Delhi Conspiracy 1912?

a. Rasbehari Bose
b. Bhai Paramanand
c. Sachindranath Sanyal
d. Sohan Lal Pathak

12. Which among the following marks Mahatma Gandhi’s first fast unto death?

a. Kheda Satyagraha
b. Champaran Satyagraha
c. Ahmedabad Mill Strike
d. Jallianwala Bagh tragedy

13. Gandhi’s Dandi March is associated with which among the following movements?

a. Partition of Bengal
b. Khilafat Movement
c. Non-cooperation Movement
d. Civil Disobedience Movement

14. Who among the following was called as ‘Father of Indian Renaissance’?

a. B. G. Tilak
b. Gopal Krishna Gokhale
c. Lala Lajpat Rai
d. Raja Ram Mohan Roy

15. The leader of the Young Bengal Movement was 

a. Dwarkanath Tagore
b. Chandrashekhar Deb
c. Ishwar Chandra Vidyasagar
d. Henry Vivian Derozio

Answers:

1. D      2. B     3. A     4. A     5. A    6. D    7. A   8. D     9. A     10. B     11. A      12. C     13. D     14. D     15. D







History Quiz 1
History Quiz 2
History Quiz 3
History Quiz 4
History Quiz 5
History Quiz 6
History Quiz 7
History Quiz 8
History Quiz 9
History Quiz 10

Previous
Next Post »