General Awareness : History Quiz 10

General Knowledge / Basic History Quiz / History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc.



1. The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and

a. Haider Ali    
b. Chand Bibi
c. Tipu Sultan
d. Nizam of Hyderabad

2. Chand Bibi was the ruler of

a. Satara
b. Bijapur
c. Golconda
d. Ahmednagar

3. Which was the first metal used by man?  

a. Copper
b. Silver
c. Bronze
d. Brass

4. At which place was Akbar born?  

a. Delhi
b. Agra
c. Amarkot
d. Kannauj

5. When did Gandhiji launch the Quit India movement?

a. 8th August 1944
b. 8th August 1940
c. 8th August 1938
d. 8th August 1942

6. Who was the first Viceroy of India?   Add Question to Review List?

a. Lord Dalhousie
b. Lord Mountbatten
c. Lord Nelson
d. Lord Canning

7. Who defeated Sultan Ibrahim Lodi in the First Battle of Panipat in 1526?   Add Question to Review List?

a. Jehangir
b. Babur
c. Akbar
d. Humayun

8. Where did British first open their factories in Eastern part of India?

a. Assam
b. Orissa
c. Bihar
d. Sikim

9. Who wrote the book Babuvivah

a. Raja Rammohan Rai
b. Pandit Rambai
c. Ishwar Chandra Vidyasagar
d. Rabindranath Tagore

10. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was Passed

a. Lord Irwin
b. Lord Reading
c. Lord Chelmsford
d. Lord Wavell

11. Where was the seat of the first Republic of the world in 6th century BC?

a. Vaishali                                
b. Athens
c. Sparta                                  
d. Patliputra

12. By which ruler Pataliputra was chosen for the first time as a capital?

a. Ajatasatru                            
b. Kalasok
c. Udayin                                
d. Kanishka

13. The list of sixteen Mahajanapadas is available in –

a. Mahabharat                        
b. Anguttar Nikaya
c. Chhandogya Upanishad      
d. Samyukta Nikaya

14. Which was first capital of Magdha?

a. Pataliputra                          
b. Vaishali
c. Girivarja ( Rajgriha)            
d. Champa

15. Which among the following is the sacred book of the Buddhists?

a. Upanishad                          
b. Vedas
c. Tripitaka                              
d. Agams

Answers:

1. C     2. D     3. A     4. C     5. D      6. D     7. B      8. B     9. C     10. C      11. A      12. C       13. B     14. C      15. C






History Quiz 1
History Quiz 2
History Quiz 3
History Quiz 4
History Quiz 5
History Quiz 6
History Quiz 7
History Quiz 8
History Quiz 9
History Quiz 10
Previous
Next Post »