General Awareness : History Quiz 2

 History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc. / General Knowledge / Basic History Quiz.



1. Who was the founder of the Indian Association

a. Dadabhai Naoroji                        
b. Bal Gangadhar Tilak
c. Surendranath Banerjee                
d. AO Hume

2. The first Indian leader to undergo imprisonment ?

a. C Vijaraghavachari                      
b. B G Tilak
c. Bipin Chandra Pal                      
d. Dadabhai Noroji

3. First Indian to used the word ‘Swarajya’ ?

a. Raja Rammohan Rai                  
b. Mahtma Gandhi
c. Bal Gangadhar Tilak                  
d. Swami Vivekanand

4. Who wrote the book Babuvivah ?

a. Raja Rammohan Rai                
b. Pandit Rambai
c. Ishwar Chandra Vidyasagar      
d. Rabindranath Tagore

5. Who first translated Bhagvad Gita to English ?

a. William Jones                          
b. Charles Wilkins
c.  Alexander Cunningham              
d.  John Marshall

6. Toramana belonged to the ethnic horde of the?

a. Yue-chis
b. Scythians
c. Hunas
d. Cholas

7. Who was the first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state?

a. Aurangzeb
b. Jahangir
c. Shahjahan
d. Akbar

8. Which country was first to start a joint stock company to trade with India?

a. Dutch
b. Portugese
c. Danish
d. French

9. The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that?

a. It provided for the appointment of the Indian Law Commission
b. It accommodated the personal laws of Hindu and Muslims
c. It provided for the establishment of the Supreme Court
d. It restricted the application of English law to English men only

10. Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world?

a. Gol Gumbaz, Bijapur
b. Tomb of Sher Shah, Sasaram
c. Jama Masjid, Delhi
d. None of these

11. The staple food of the Vedic Aryan was

a. Barley and rice
b. milk and its products
c. rice and pulses
d. vegetables and fruits

12. Who composed the Gayatri Mantra

a. Vishvamitra
b. Vasishtha
c. Indra
d. Parikshit

13. The title "Sparrow" is given to

a. Sardar Vallabhai patel
b. Rajinder Singh
c. Nelson Mandela
d. Porus

14. Patanjali is well known for the compilation of

a. Yoga Sutra
b. Panchatantra
c. Brahma Sutra
d. Ayurveda

15. Which State is called the ' Cradle of Buddhism '?

a. Sikkim
b. Bihar
c. Uttar Pradesh
d. Madhya Pradesh

Answers:

1. C     2. A    3. C    4. B     5. D     6. C     7. D     8. A     9. B     10. A     11. B     12. A    13. B     14. A     15. B






History Quiz 1
History Quiz 2
History Quiz 3
History Quiz 4
History Quiz 5
History Quiz 6
History Quiz 7
History Quiz 8
History Quiz 9
History Quiz 10
Previous
Next Post »