General Awareness : History Quiz 3

History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc. / General Knowledge / Basic History Quiz.



1. Who introduce English as official language ?

a. Lord William Bentick                  
b. Sir Charles Wood
c. Dalhousie                                  
d. Allan Octawain Hume

2. The most fervent supporter of Gandhi’s proposal for an all-out campaign of civil disobedience during Quit India Movement was ?

a. Ram Manohar Lohia
b. Sardar Vallabhbhai Patel
c. Subhash Chandra Bose
d. Jai Prakash Narayan

3. In which year English was made the medium of instruction in India ?

a. 1844 A.D.
b. 1835 A.D.
c. 1833 A.D.
d. 1813 A.D.

4. Who is considered the “Father of Muslim Renaissance in Bengal” in Bengal ?

a. Abdul Latif
b. Mirza Ghulam Ahmed
c. Muhammad Qasim
d. Rashid Ahmed Gangohi

5. Which one of the following leaders was not a part of Non cooperation movement ?

a. M. A. Ansari
b. M. A. Zinnah
c. Abul Kalam Azad
d. Hakim Ajmal Khan

6. The biographical memoir of A. O. Hume was written by __?

a. W. Wederbirn
b. Lord Dufferin
c. J. Charles
d. None of the above

7. President of Indian National Congress at the time of independence was___?

a. J. B. Kripalani
b. Maulana Abul Kalam Azad
c. Dr. Rajendra Prasad
d. Jawahar Lal Nehru

8. The resolution of Swadeshi was adopted in which session of Congress?

a. Madras session of 1903
b. Bombay session of 1904
c. Benaras session of 1905
d. Calcutta session of 1906

9. Which was the only session of Indian National Congress, presided by Mahatma Gandhi?

a. Allahabad
b. Guwahati
c. Belgaum
d. Kakinada

10. Who among the following was not one of the founding fathers of the All India Muslim League ?

a. Nawab Moshin-ul-Mulk
b. Maulana Abul KalamAzad
c. Aga Khan
d. Nawab Salimullah of Dacca

11.The use of half-dome portal is the characteristic of which one of the following dynasties?

a. Slave Dynasty
b. Lodi Dynasty
c. Mughal Dynasty
d. Tughlaq Dynasty

12. The battle of Chausa is fought between whom among the following?

a. Sher Shah and Humayun
b. Akbar and Hemu
c. Babur and Ibrahim Lodi
d. Balban and Mangols

13. Who among the following was the author of Tahqiq-i-Hind?

a. Alberuni
b. Amir Khusro
c. Minhaj-us-Siraj
d. Badauni

14. Consider the following statements:

i) Ahmednagar was ruled by Nizamshahi dynasty.
ii) Bijapur was ruled by Adil Shahi dynasty

Choose the right option:

a.Both i and ii are correct
b. Only i is correct
c. Only ii is correct
d. Neither i nor ii is correct

15. Consider the following statements:

i) Jehangir was the ruler of India when the East India company was set up.
ii) The famous queen Chand Bibi belonged to Ahmednagar kingdom.

Choose the right option:

a. Both i and ii are correct
b. Neither i nor ii is correct
c. Only i is correct
d. Only ii is correct

Answers: 

1. B     2. B     3. B    4. A     5. B     6. A      7. A     8. D     9. C     10. B    11. C     12. A    13. A     14. A     15. A






History Quiz 1
History Quiz 2
History Quiz 3
History Quiz 4
History Quiz 5
History Quiz 6
History Quiz 7
History Quiz 8
History Quiz 9
History Quiz 10
Previous
Next Post »