General Awareness : History Quiz 4

History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc. / General Knowledge / Basic History Quiz.



1. The ancient name of North Bihar was ?

a. Vajji                                      
b. Vatsa
c. Surasena                            
d. Avanti

2. In ancient India, the earliest capital of Magadha kingdom was at ?

a. Pataliputra                          
b. Rajgir
c. Vaishali                                
d. Varanasi

3. When Alexander invaded India, who were the rulers of Magadha?

a. Haryankas                          
b. Shishunagas
c. Nandas                                
d. Mauryas

4. Which one of the following rulers of Magadha was the contemporary of Alexander, the great?

a. Mahapadmananda              
b. Dhanananda
c. Sukalp                            
d. Chandragupta Maurya

5. Which colour was commonly used in Harappan pottery?

a. Blue
b. Red
c. Blue-green
d. Buff

6. Svetambaras and Digambaras were two sects of

a. Jainism
b. Buddhism
c. Saivism
d. Vaishnavism

7. The distinguishing feature of Upnishadic thought is

a. faith in idol worship
b. belief in karma and rebirth
c. belief in practising Veda for attaining moksha
d. All the above

8. The great Indian philospher Sankara advocated

a. Advaita
b. Dvaita
c. Vishistadvaita
d. None of these

9. During the Neolithic age in India, the only metal known to the people was

a. iron
b. copper
c. gold
d. silver

10. Which of the following is the correct statement regarding the Buddha’s attitude on the subject of entry of women into the Buddhist Sangha?

a. He was indifferent on this subject
b. He gladly accepted women into the Sangha.
c. He did not allow women into the Sangha.
d. None of these

11. Who founded “MATHAS’ in the four corners of India?

a. Madhavacharya
b. Shankaracharya
c. Bhaskaracharya
d. Ramanujacharya

12. Who was the founder of the Gupta Dynasty?

a. Chandragupta
b. Samudragupta
c. Kumaragupta
d. Maharaja Sri Gupta

13. The number of Vedas is

a. Eight
b. Four
c. Ten
d. Two

14. Indus Valley Civilisation became known from excavations at

a. Mohanjodaro
b. Ropar
c. Harappa
d. None of these

15. In which year did Alexander invade India?

a. 623 BC
b. 236 BC
c. 326 BC
d. 362 BC

Answers:

1. A     2. B    3. C     4. B    5. B     6. A     7. B     8. C     9. C     10. B      11. B     12. A     13. B     14. C     15. C






History Quiz 1
History Quiz 2
History Quiz 3
History Quiz 4
History Quiz 5
History Quiz 6
History Quiz 7
History Quiz 8
History Quiz 9
History Quiz 10
Previous
Next Post »