General Awareness : History Quiz 5

History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc. / General Knowledge / Basic History Quiz.




1. Maiiabalipuram was built by ?

a. Narasimha Varma-I
b. Mahendra Varma
c. Rajasimha
d. Narasimha Varma-II

2. The capital of the pallavas was ?

a. Kanchi
b. Sanchi
c. Saranath
d. Mahabhalipuram


3.The mono-lithic temples of the pallavas are called ?

a. Gopuras
b. Shilpas
c. Rathas
d. None

4. Brihadesvara temple in Tanjore was built by ?

a. Rajendra-I
b. Rajasimha
c. Narasimha Varma
d. Rajendra-II

5. The most important feature of the Chola administration was ?

a. The nagarapalikas
b. The local self Government
c. Variams
d. Sabha

6. The Buddhist Sangha was divided into two sects-the Hinayana and the Mahayana during the reign of ?

a. Harsha
b. Ashoka
c. Dharampala
d. Kanishka

7. Megasthenes was at the court of ?

a. Kanishka
b. Ashoka
c. Chandragupta Maurya
d. Harsha

8. The Indus Valley Civillisation reached its zenith in ………. BC:

a. 3500
b. 2500
c. 1700
d. 500

9. Which is the oldest known civilization in India?

a. Vedic
b. Eipc
c. Puranic
d. Indus Valley

10. Which of the following is the oldest dynasty?

a. Maurya
b. Chola
c. Chalukya
d. Nanda

11. Mohammad Ghori was first defeated by which of the following rulers?

a. Prithviraja Chauhan
b. Jayachandra
c. Vidyadhara Chandella
d. Bhima II

12. Which among the following British men tried to obtain a Firman for trade in Gujarat from Emperor Akbar?

a. Ralph Fitch
b. John Mildenhall
c. Sir Thomas Roe
d. Thomas Stephens

13. The most important reason for collection of “Chauth” and “Sardeshmukhi” by Marathas was __?

a. To increase the source of income
b. To expand his territories
c. To consolidate his political influence
d. Because of the opposition of Muslim rulers

14. Who among the following was not included in the “Asta Pradhan” of Shivaji ?

a. Sumant
b. Majmudar
c. Vakiyanavis
d. Vakeel

15. The major region of copper mines during the Mughal period was___?

a. Bengal
b. Rajasthan
c. Agra
d. Bihar

Answers:

1. A     2. A     3. C     4. A     5. B     6. D     7. C     8. B      9. D      10. D     11. D     12. B     13. A    14. D     15. B






Previous
Next Post »