General Awareness : History Quiz 6

General Knowledge / Basic History Quiz / History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc. 



1. Babur was buried after his death in which one of the following cities?

a. Kabul
b. Patna
c. Kolkata
d. Peshawar


2. Amir Khusro was a ___.

a. Poet
b. Soldier
c. Emperor
d. Musician

3. Which one among the following Indian emperors founded the Jaunpur city?

a. Akbar
b. Humayun
c. Firoz Shah Tughlaq
d. Jehangir

4. Al-Beruni was the contemporary of which one of the following emperors?

a. Mahmud Ghaznavi
b. Akbar
c. Humayun
d. Shershah

5. When was paper introduced in India?

a. 18th century
b. 16th century
c. 12th century
d. 14th century

6. Which one of the following is the earliest school of Indian philosophy?

a. Vaisesika
b. Samkhya
c. Yoga
d. Karma mimamsa

7. Taxila was a famous site of

a. Mauryan Art
b. Gupta Art
c. Gandhara Art
d. Early Vedic Art

8. The world is God and God is my soul is the philosophy contained in the

a. Vedas
b. Puranas
c. Brahamanas
d. Upanishads

9. Which of the following was one of the ingredients of ‘Middle Path’ advocated by Buddha?

a. Abandonment of killing
b. Right effort
c. Speak no falsehood
d. Giving up hankering for wealth

10. The Granary at Harappa was made of

a. bricks only
b. bricks and timber
c. bricks and stones
d. None of these

11. The split between the 'Extremists' and the 'Moderators' came up in the open at the Surat Congress Session in the year

a. 1905
b. 1906
c. 1907
d. 1910

12. Which among the following is / are works of Kalidasa?

1. Ritusamhara
2. Meghaduta
3. Dasakumarcharita
4. Kumarashambhava

Choose the correct option from the codes given below:

a. Only 1 & 2
b. Only 2, 3 &4
c. Only 1, 2 & 4
d. 1, 2, 3 & 4

13. Which among the following is the most famous Bronze Image of Chola Period?

a. Murugan
b. Nataraja
c. Venkateshwar
d. Vishnu

14.Which among conclusions has been derived from the debasement of the coins and gradual disappearance of gold coins during the post-Gupta period?

a. Commodities became cheap
b. Gold Mining was stalled
c. Money economy was gradually replaced by Barter Economy
d. There was a decline in trade

15.Which among the following ancient authors has complained of the drain of gold to India (due to trade hegemony of ancient India)?

a. Ptolemy
b. Nero
c. Strabo
d. Pliny

Answers: 

1. A     2. A     3. C     4. A     5. D     6. A       7. C    8. D      9. B     10. A     11. C      12. C     13. B     14. D     15. D






History Quiz 1
History Quiz 2
History Quiz 3
History Quiz 4
History Quiz 5
History Quiz 6
History Quiz 7
History Quiz 8
History Quiz 9
History Quiz 10
Previous
Next Post »