General Awareness : History Quiz 7

General Knowledge / Basic History Quiz / History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc. 



1. In which year Hitler became the Chancellor of Germany ?

a. 1932
b. 1933
c. 1944
d. 1945

2. Russian revolutionary, who founded the Communist Party was

a. Karl Marx
b. Stalin
c. Lenin
d. Trotsky

3. With which of the following is the term Liberty, Equality and Fraternity associated?

a. Industrial Revolution
b. Russian Revolution
c. French Revolution
d. Olympic Games

4. Who said that " Man is a political animal" ?

a. Aristotle
b. Karl Marx
c. Lenin
d. Plato

5. Which is considered as oldest civilization of the world ?

a. Mesopotamian Civilization
b. Harappan Civilization
c. Chinese Civilization
d. Egyptain Civilization

6.  Which among the following was the venue of the Second Round Table Conference at London?

a. St. James Palace
b. Kingsley Palace
c. Buckingham Palace
d. 10, Downing Street

7. Springing Tiger: A Study of a Revolutionary” is a biographical work on __?

a. Bhagat Singh
b. Chandrashekhar Azad
c. Subhas Chandra Bose
d. Shyamji Krishna Verma

8. Consider the following events of Indian National Movement.

1. Gandhi Irwin Pact
2. Poona Pact
3. Karachi Session of Indian National Congress.
4. Individual Satyagraha

Select the correct chronological order of the events from the codes given below.

Codes :
a. 1, 3, 2, 4
b. 2, 3, 4, 1
c. 3, 4, 2, 1
d. 4, 3, 2, 1

9. The drain theory of Dadabhai Naoroji was formally accepted in which among the sessions of the Indian National Congress?

a. Benaras session, 1905
b. Calcutta session, 1906
c. Surat session, 1907
d. None of the above

10. The British East India Company ceased to be a trading Company via which among the following legislation?

a. Pitts India Act of 1784
b. Charter Act of 1833
c. Charter Act of 1813
d. Government of India Act 1858

11. In the Battle of Wandiwash, the English defeated  ?

a. The Dutch
b. The French
c. The Portuguese
d. None of these

12. Indian Navy Act was passed on ?

a. 1921
b. 1925
c. 1927
d. 1930

13. The first president of the Republic of India was ?

a. V.V.Giri
b. Zakir Hussain
c. Dr.Radhakrishnan
d. Dr.Rajendra Prasad

14. The first ruler of Pala dynasty was ?

a. Gopala
b. Dharmapala
c. Bhaskaravarman
d. None of these

15. The first to establish regular trade with India was ?

a. Dutch
b. Portuguese
c. French
d. English

Answers:  

1. B     2. C     3. C     4. A     5. A     6. A     7. C     8. A     9. D     10. B     11. B    12. C     13. D      14. A      15. B






Previous
Next Post »