General Awareness : History Quiz 9

General Knowledge / Basic History Quiz / History Question Answers for Competitive Exams / Important Questions of History for Competitive Exams Conducted by SSC, UPSC, Railway etc. 



1.The river most mentioned in early Vedic literature is ?

a. Sindhu
b. Sutudri
c. Sarasvati
d. Ganga

2. Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left? 

a. Brahmi
b. Nandnagari
c. Sharada
d. Kharoshti

3. The silver coins issued by the Guptas were called ?

a. rupaka
b. karshapana
c. dinara
d. pana

4. In the 'individual Satyagraha', Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?  

a. Dr. Rajendra Prasadh
b. Pandit Jawaharlal Nehru
c. C. Rajagopalachari
d. Sardar Vallabhabhai Patel

5. Consider the following statements:

1. The term Swaraj means self-rule, self-government
2. Swaraj Party was established by Motilal Nehru and C. R. Das.
3. Lahore session of the congress demand for Poorna Swaraj (Complete Independence) in its resolution on 26 January, 1930.

Which of the statements given above is/are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. only 1 and 2
d. 1, 2 and 3

6. In which year All India Trade Union Congress(AITUC) was formed?

a.  01 February 1917
b.  31 December 1920
c.  28 August 1921
d.  14 November 1922

7. The Indian Independence League was set up by: 

a. Jayaprakash Narayan
b. Aruna Asaf Ali
c. S.M. Joshi
d.  Rash Behari Bose

8. Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third round Table Conference? 

a.  Josh Malihabadi
b.  Muhammad Iqbal
c.  Faiz Ahmad Faiz
d.  Firaq Gorakhpuri

9. The first women’s university in India was founded by:

a. Dhondo Keshave Karve
b. Rani Ahilya Devi
c.  J.C. Kumarappa
d. Gandhiji

10. Who said “I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn if it can be had”?

a. Mahatma Gandhi
b. Pt. Jawaharlal Nehru
c. Annie Besant
d. Dr. Rajendra Prasad

11. Who among the following founded Theosophical Society in USA?

a. Dr. Annie Besant
b. A. O. Hume
c. Tilak and Gokhale
d. Madam Blavatsky and Olcott

12. Dalhousie’s worst political blunder was ___?

a. Annexation of Punjab
b. Occupation of lower Burma
c. Abolition of the ‘Doctrine of Lapse’
d. Annexation of Oudh

13. The leader of revolt of 1857 in Lucknow was __?

a. Tatya Tope
b. Maulvi Ahmadullah Shah
c. Birjis Qadir
d. Begum Hazrat Mahal

14. Who among the following preached the doctrine of “One religion, one caste and one God for mankind“?

a. Jyotiba Phule
b. Vivekananda
c. Sri Narayan Guru
d. Dr. B. R. Ambedkar

15. Consider the following statements:

i) Jehangir was the ruler of India when the East India company was set up.
ii) The famous queen Chand Bibi belonged to Ahmednagar kingdom.

Choose the right option:

a. Both i and ii are correct
b. Neither i nor ii is correct
c. Only i is correct
d. Only ii is correct

Answers: 

1. A     2. D     3. A     4. B     5. D     6. B     7. D     8. B    9. A    10. A     11. D    12. D    13. D      14. C     15. A






Previous
Next Post »