General Awareness : Indian Polity Quiz 1

Indian Polity Quiz / Indian Polity GK Question & Answers / Important Indian Polity Questions and Answers for Competitive Exams conducted by SSC, UPSC



1. Constitution is generally defined as:
a) Law of the land.
b) Fundamental law of the land.
c) Administrative law of the land.
d) Constitutional law of the land.

2. Which of the following has been considered supreme as a source of power?
a) Supreme Court of India.
b) Parliament of India.
c) President of India.
d) Constitution of India.

3. What is the chief source of political power in India?
a) The people.
b) The Constitution.
c) The Parliament.
d) The Parliament and State Legislatures.

4. Who is the source of legal authority or sovereignty in India?
a) People of India.
b) Constitution of India.
c) Parliament of India.
d) President of India.

5. Ultimate sovereignty lies in:
a) Parliament.
b) President.
c) Supreme Court.
d) People.

6. The election Commission does not conduct the elections to the
a) Lok Sabha
b) President's election
c) Rajya Sabha
d) Local Bodies

7. The maximum age prescribed for election as president is
a) No such Limit
b) 62 years
c) 58 years
d) 60 years

8. The power to decide an election petition is vested in the
a) High Court
b) Election Commission
c) Parliament
d) Supreme Court

9. To elect the President of India, which one of the following election procedures is used?
a) System of proportional representation by means of the single transferable vote
b) Secondary voting system
c) Proportional representation through list system
d) Collective Voting system

10. In which year were the first general election held in India?
a) 1950-51
b) 1948-49
c) 1951-52
d) 1947-48

11. The framers of the Constitution borrowed the idea of judicial review from the Constitution of:
a) France.
b) USA.
c) United Kingdom.
d) None of the above.

12. Which one of the following feature was not borrowed by the Indian Constitution from the British Constitution?
a) Parliamentary system of Government.
b) Rule of Law.
c) Election provisions.
d) None of the above.

13. Which part of the Constitution of India talks about the Municipalities?
a) Part IX.
b) Part IX (A).
c) Part X.
d) Part X (A).

14. It is often said that the key to the minds of the makers of our Constitution lies in the:
a) Preamble.
b) Fundamental Rights.
c) Fundamental Duties.
d) Directive Principles of State Policy.

15. The source of “we the people” in the Preamble is:
a) United States.
b) United Kingdom.
c) United Nations.
d) None.

Answers: 

1. B     2. D      3. A     4. B     5. D     6. D     7. A      8. B     9. A     10. C     11. B    12. C    13. B     14. A     15. C



Previous
Next Post »