General Awareness : Indian Polity Quiz 10

Important Indian Polity Questions and Answers for Competitive Exams conducted by SSC, UPSC / Indian Polity Quiz / Indian Polity GK Question & Answers.


1. What is the lowest stage of the local Government?
a) Gram Panchayat
b) Panchayat Samiti
c) Zila Panchayat
d) District Council

2. Who collects the House Tax?
a) Municipality or corporation
b) State Government
c) Central Government
d) District magistrate

3. Which is not an essential  part of the Government?
a) Cabinet
b) The Supreme Court
c) Parliament
d) Indian Administrative Service

4. The  Governor of  State is appointed by
a) The State Legislature
b) The Prime Minister
c) The President
d) The Parliament

5. Who Appoints the Chief Minister?
a) The Governor of the State
b) The Prime Minister
c) The Legislative Assembly
d) The Supreme Court

6.  Which one of these is the primary source of Indian Constitution?
a) British Constitution
b) Irish Constitution
c) Government of India Act, 1935
d) German Constitution

7.  Which one of these features is common to both the Indian Federation and the American Federation?
a) Single Citizenship
b) Dual Judiciary
c) Three Lists in the Constitution
d) A Federal Supreme Court to interpret the constitution

8.  The Constitution of India has borrowed, Fundamental Duties, from which of these Countries' Constitution?
a) USA
b) Erstwhile USSR
c) Canada
d) UK

9.  Who said Preamble is the keynote to the Constitution?
a)  Ernest Barker
b) K M Munshi
c) B R Ambedkar
d) D D Basu

10.  The Preamble was proposed before the Drafting Committee by
a) B N Rao
b) B R Ambedkar
c) Jawaharlal Nehru
d) Sardar Patel

11.  Who is commonly known as the Father of the Indian Constitution?
a) Dr B R Ambedkar
b) Mahatma Gandhi
c) Vallabhbhai Patel
d) Jawaharlal Nehru

12.  The Cabinet Mission, Plan for India envisaged a
a) Federation
b) Confederation
c) Unitary form of Government
d) Union of states

13.  Who among the following proposed the creation of a Preamble before the Drafting Committee?
a) B N Rao
b) Jawaharlal Nehru
c) Sardar Patel
d) B R Ambedkar

14.  In which of the following cases, the Supreme Court gave a ruling that the Preamble was a part of the Constitution?
a) Golaknath Case
b) Kesavananda Bharti Case
c) Berubari Case
d) Sajjan Singh Case

15.  Which one of the following is not a characteristic of Indian administration?
a) Uniformity
b) Decentralization
c) Dyarchy
d) Independent Judiciary

Answers:

1. A      2. A     3. D     4. C     5. A     6. C     7. D     8. B     9. A     10. C     11. A      12. D     13. B     14. B     15. C






Previous
Next Post »