General Awareness : Indian Polity Quiz 2

Indian Polity Quiz / Indian Polity GK Question & Answers / Important Indian Polity Questions and Answers for Competitive Exams conducted by SSC, UPSC


1. How many languages have recognized by the Constitution –
a) 15                            
b) 18
c) 22                            
d) 24

2. As we all know child, labour is totally banned in India (Article 24). As per the ‘Child’ means a person who has not completed –
a) 14 years of his / her age
b) 16 years of his / her age
c) 18 years of his / her age
d) 20 years of his / her age

3. Which one of the following Articles of the Constitution of India has provision for the President to proclaim emergency?
a) Article 352              
b) Article 355
c) Article 356              
d) Article 360

4. The power to curve out a new State is vested in –
a) The Parliament                    
b) The President
c) The Council of Ministers
d) State’s Reorganisation Commission

5. Andhra Pradesh was created as a linguistic state in-
a) 1950                        
b) 1953
c) 1956                        
d) 1961

6. The first two states which established Panchayati Raj Institution in India in 1956 :
a) Rajasthan and Andhra Pradesh
b) Odisha and Andhra Pradesh
c) Andhra Pradesh and Punjab
d) Rajasthan and Chhatishgarh


7. Which article of the Constitution enables the President of India to promulgate an ordinance if neither House of Parliament is in session
a) Article 124
b) Article 121
c) Article 123
d) Article 122

8. The Ninth Schedule to the Indian Constitution was added by
a) First Amendment
b) Eighth Amendment
c) Ninth Amendment
d) Forty Second Amendment

9. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately, by special majority
(a)Ordinary Bill
(b)Money Bill
(c)Finance Bill
(d)Constitution Amendment Bill

10. In the Indian Constitution, the Right to Equality is granted by five Articles. They are
(a)Article 16 to Article 20
(b)Article 15 to Article 19
(c)Article 14 to Article 18
(d)Article 13 to Article 17

11. In India, the President is elected by –
a) Direct Election
b) Single Transferable Vote
c) Proportional Vote system
d) Open Ballot System

12. The Constitution authorizes the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the
a) Article 160              
b) Article 162
c) Article 165              
d) Article 310

13. How many times the President of India can seek re- election to his post?
a) once            
b) 2 times
c) 3 times        
d) any number of times

14. The first President of Independent India hails from
a) U.P.            
b) Andhra Pradesh
c) Bihar            
d) Tamil Nadu

15. Who can initiate impeachment of the President?
a) 1/4th members of either House of the President?
b) Half other members of either House of the Parliament
c)Half of the state Legislatures
d) 1/3rd members of any State Legislature

Answers:

1. C     2. A     3. A     4. A     5. B     6. A     7. C    8. C     9. D    10. C     11. B    12. A     13. D      14. C     15. A





Previous
Next Post »