General Awareness : Indian Polity Quiz 4

Indian Polity Quiz / Indian Polity GK Question & Answers / Important Indian Polity Questions and Answers for Competitive Exams conducted by SSC, UPSC


1. The Objectives Resolution was unanimously adopted by the Constituent Assembly on
a)  22nd January 1947
b) 26th November 1946
c) 1st October 1948
d) None of the above

2. The preamble declares India as a sovereign state which implies
a) India is free to conduct her internal affairs
b) India is free to conduct her external affairs
c) India is free to conduct here internal as well as external affairs
d) None of the above

3. The parliament works through committees which
a) help the government in the formulation of policy
b) exercise effective control over government on a regular and continuing basis
c) ensure that the parliament strictly adheres to the provision of the constitution and the prescribed parliamentary procedure
d) both (a) and (b)

4. The Muslim League as a political party was founded in
a) 1906
b) 1909
c) 1915
d) 1919

5. The members of the state legislature exercise control over the council of the ministers through
a) questions and supplementary questions
b) criticism of its policies
c) adjournment motion
d) All of the above

6. Under which Constitutional subject in operation, life of Lok Sabha can be extended by one year—
a) Proclamation of Emergency
b) Proclamation of President Rule in the State
c) Proclamation of Amendment to the Constitution
d) None of the above

7. What is the period of Lok Sabha—
a) Four years
b) Six years
c) Five years
d) Three years

8. Under which Article of the Constitution of India, qualification for membership of Parliament has been mentioned—
a) 88
b) 84
c) 89
d) 91

9. What power the President may exercise from time to time in respect of Parliament—
a) Prorogue either of the House of Parliament
b) Dissolve House of the People
c) A & B
d) None of the above

10. What activities does the President perform in respect of both the Houses of the Parliament—
a) Time to time to summon each of Parliament
b) Prorogue either of the House of the Parliament
c) Dissolve the Lok Sabha
d) All the above

11. Who among the following can participate in the proceedings of both the houses of parliament?
a) Vice-President
b) Solicitor General
c) Chief Justice
d) Attorney General

12. What can be the maximum interval between two sessions of parliament?
a) 3 months
b) 4 months
c) 6 months
d) 9 months

13. How are legislative excesses of parliament and state assemblies checked?
a) Intervention from President/Governor
b) No-Confidence motions
c) Judicial review
d) General elections

14. Which of the following non-member of Parliament has the right to address it?
a) Attorney General of India
b) Solicitor General of India
c) Chief Justice of India
d) Chief Election Commissioner

15. In order to be recognized as an official Opposition Group in the parliament, how many seats should it have?
a) 1/3rd of the total strength
b) ¼ of the total strength
c) 1/6th of the total strength
d) 1/10th of the total strength

Answers: 

1. A     2. B     3. C     4. D     5. D     6. A     7. C      8. B     9. C     10. D     11. D    12. C     13. C     14. A      15. D






Previous
Next Post »