General Awareness : Indian Polity Quiz 5

Indian Polity Quiz / Indian Polity GK Question & Answers / Important Indian Polity Questions and Answers for Competitive Exams conducted by SSC, UPSC


1. On which date Constitution of India was adopted and enacted by the Constituent Assembly?
a) August 15, 1947.
b) January 26, 1950.
c) November 26, 1949.
d) January 30, 1948.

2. Indian Constitution came into force on:
a) 26 Jan 1949.
b) 26 Jan 1950.
c) 15 Nov 1950.
d) 15 Aug 1947.

3. The members of the Constituent Assembly were
a) directly elected by the people.
b) nominated by the Indian National Congress.
c) nominated by the rulers of the Indian States.
d) elected by the Provincial Assemblies.

4. Provincial Constitution Committee of the Constituent Assembly had been chaired by:
a) Jawahar Lal Nehru.
b) Sardar Patel.
c) Bishwanath Das.
d) None of these.

5. Who of the following was the Permanent Chairman of the Constituent Assembly?
a) Dr. B.R. Ambedkar
b) Dr. Rajendra Prasad.
c) Pandit Jawaharlal Nehru.
d) Sardal Patel

6. The President of India can be removed from his office by the
a) Parliament
b) Chief Justice of India
c) Prime Minister
d) Lok Sabha

7.  If the President returns a Bill sent to him for his assent and the Parliament once again passes the Bill in its original form, then the President
a) Can seek the opinion of the Supreme Court on the bill
b) Gives assent to the bill
c) Can once again return the bill for further reconsideration
d) Can ask for a referendum on the bill

8. If a Minister loses a no- confidence motion, then
a) Lok Sabha is dissolved
b) Only Prime Minister and that Minister resigns.
c) The whole Council of Ministers resigns
d) The Minister resigns

9. The only instance when the President of India exercised his power of veto related to the
a) Indian Post Office (Amendment Bill)
b) Dowry Prohibition Bill
c) Hindu Code Bill
d) PEPSU Appropriation Bill

10. The control of the preparation of electoral rolls for parliament and legislature vests with the
a) President
b) Election Commission
c) Cabinet
d) Prime Minister

11. Which one of the following statements correctly describes the Fourth Schedule of the Constitution of India?
a) It lists the distribution of powers between the Union and the States.
b) It contains the languages listed in the Constitution.
c) It contains the provisions regarding the administration of tribal areas.
d) It allocates seats in the Council of States.

12. The Eighth Schedule of Indian Constitution contains the:
a) Fundamental Rights.
b) Directive Principles.
c) A list of languages recognized by the Constitution.
d) Number of States and Union Territories.

13. Which one of the following Schedules of the Constitution of India contains provisions regarding Anti-Defection Act?
a) Second Schedule.
b) Fifth Schedule.
c) Eighth Schedule.
d) Tenth Schedule.

14. When Constitution was framed, the number of Schedules were:
a) Eight.
b) Ten.
c) Twelve.
d) Eleven.

15. The Preamble to the Indian Constitution is
a) not a part of the Constitution.
b) a part of the Constitution; but it neither confers any powers not impose any duties not can it be of any use in interpreting other provisions of the Constitution.
c) a part of the Constitution and can be of use in interpreting other provisions of the Constitution in cases of ambiguity.
d) a part of the Constitution and it confers powers and imposes duties as any other provision of the Constitution.

Answers: 

1. C     2. B     3. D     4. B     5. B      6. A     7. B     8. C      9. A     10. B     11. D      12. C     13. D     14. A     15. C






Previous
Next Post »