General Awareness : Indian Polity Quiz 6

Important Indian Polity Questions and Answers for Competitive Exams conducted by SSC, UPSC / Indian Polity Quiz / Indian Polity GK Question & Answers.


1. The statewise allocation of seats in Lok Sabha is based on the 1971 Census. Upto which year does the remain intact?
a) 2011                        
b) 2021
c) 2026                        
d) 2031                            

2. The quorum of Lok sabha is –
a) 1 / 5th of the total membership
b) 1 / 6th of the total membership
c) 1 / 8th of the total membership
d) 1 /10th of the total membership

3. The 84th Amendment Act has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 Census. They shall remain unaltered till the first Census to be taken after the year –
a) 2010                        
b) 2015
c) 2021                        
d) 2026

4. Which one of the following States has the highest number of reserve seats for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha?
a) Bihar                        
b) Uttar Pradesh
c) Madhya Pradesh    
d) Gujarat

5. Rajya Sabha can delay the Finance Bill sent for its consideration by the Lok Sabha for a maximum period of –
a) One year                
b) One month
c) Fourteen days        
d) Seven days

6. Five Year Plan in India is finally approved by
a) Union Cabinet
b) President on the advice of Prime Minister
c) Planning Commission
d) National Development Council

7. In India Governor of state can be dismissed by who among the following:
a) Parliament
b) President
c) Chief Justice of India
d) Chief Justice of the concerned High Court

8. In India in Lok Sabha the Leader of House is nominated by: 
a) The President
b) The Prime Minister
c) The Chief Justice of India
d) The Lok Sabha Speaker

9. The Constitution of India recognizes: 
a) only religious minorities
b) only linguistic minorities
c) religious and linguistic minorities
d) religious, linguistic and ethnic minorities

10. The apex court of India propounded the theory of basic structure of the constitution in which of the following case :
a) Keshvanand Bharati
b) Golaknath
c) Gopalan vs. State of Madras
d) Minerva Mills

11. Constitution is generally defined as:
a) Law of the land.
b) Fundamental law of the land.
c) Administrative law of the land.
d) Constitutional law of the land.

12. Which of the following has been considered supreme as a source of power?
a) Supreme Court of India.
b) Parliament of India.
c) President of India.
d) Constitution of India.

13. What is the chief source of political power in India?
a) The people.
b) The Constitution.
c) The Parliament.
d) The Parliament and State Legislatures.

14. Who is the source of legal authority or sovereignty in India?
a) People of India.
b) Constitution of India.
c) Parliament of India.
d) President of India.

15. Ultimate sovereignty lies in:
a) Parliament.
b) President.
c) Supreme Court.
d) People.

Answers:

1. C      2. D     3. D      4. C     5. C      6. D     7. B     8. B     9. C     10. A      11. B     12. D      13. A     14. B     15. D






Previous
Next Post »