General Awareness : Indian Polity Quiz 7

Important Indian Polity Questions and Answers for Competitive Exams conducted by SSC, UPSC / Indian Polity Quiz / Indian Polity GK Question & Answers.


1. Who elects the Prime Minister?
a) The people
b) The President
c) The member of Lok Sabha
d) All of the above

2. The President of India is elected  by:
a) The members of Parliament
b) The Members of Legislative Assemblies
c) Both
d) Neither

3. On what basis, Election to Lok Sabha and State Legislature shall be conducted—
a) Adult Suffrage
b) Indirect Election
c) Direct Election
d) None of the above

4. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in  India?
a) The Prime Minister
b) The Commander-in-Chief
c) The President of India
d) Minister of Defence

5. Who Presides over the Rajya Sabha ?
a) The President of India
b) The Speaker of Lok Sabha
c) The Vice-President
d) None of them

6. A Money Bill passsed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within— 
a) 10 days
b) 14 days
c) 20 days
d) 30 days

7. Which of the following is correct? Incorrect!
a) All the members of the Rajya Sabha are elected by State Legislative Assemblies.
b) Only a member of the Rajya Sabha can contest for the office of the Vice-President.
c) While a candidate to the Lok Sabha can contest from any state in India, a candidate to the Rajya Sabha should ordinarily be a resident of the State from where he is contesting.
d) The Constitution explicitly prohibits the appointment of a nominated member of the Rajya Sabha to the post of a Minister.

8. The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are Correct!
a) 3
b) 2
c) 5
d) 4

9. In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament Correct!
a)  A special Parliamentary Committee is formed to resolve the situation.
b)  The Prime Minister intervenes.
c)  The President casts a deciding vote.
d)  A joint sitting of the two Houses of Parliament is convened.

10. Which of the following is not correct regarding a Money Bill? 
a) It can be introduced in either House of Parliament.
b) It can be passed by the Lok Sabha even if the Rajya Saba rejects it.
c) It is deemed to have been passed by both Houses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days.
d) It requires the prior approval of the President.

11. Once a Budget has been presented in the Parliament, the government has to get all money bills related to the union budget passed within __?
a) 30 Days
b) 60 Days
c) 75 Days
d) 90 Days


12. With reference to the Sindhi, Sanskrit and Kashmiri languages, which among the following statements is/ are correct? 
1. All these languages have been included in the 8th Schedule of Constitution of India
2. All these languages are not the official languages of any state in India
3. All these languages are classical languages of India
Choose the correct option from the codes given below:
a) Only 1 & 2
b) Only 2 & 3
c) Only 1 & 3
d) 1, 2 & 3

13. Which of the following were the first two states in India which established Panchayati Raj in 1956? 
a) Rajasthan and Maharastra
b) Rajasthan and Andhra Pradesh
c) Rajasthan and Odisha
d) Rajasthan and Punjab

14. Which among the following is / are parts of Nagar panchayat?
1. Notified Area Committee
2. Town Area Committee
3. District Planning Committee
Choose the correct option from the codes given below: 
a) Only 1 & 2
b) Only 2 & 3
c) Only 1 & 3
d) 1, 2 & 3

15. Which among the following political party of India has an election symbol almost close to the election symbol of Republican Party of USA? 
a) Samajwadi party
b) Bahujan Samaj party
c) Janta Dal (United)
d) Telugudesam Party

Answers:

1. C     2. C     3. A     4. A     5. C     6. B     7. C     8. B     9. D     10. A     11. C     12. A      13. B     14. A      15. B





Previous
Next Post »