General Science Quiz 1

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations.



1. Mass number of a nucleus is :
A. the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
B. always more than the atomic weight
C.  always less than its atomic number
D.None of above

2. Due to rusting the weight of iron
A.Decreases
B.Increases
C.Remains the same
D.Uncertain

3. Which gas is used to manufacture vanaspati from vegetable oil is
A. carbon dioxide
B. nitrogen
C. oxygen
D. hydrogen

4. Which one is an organic Acid ?
A. Sulphuric
B. Citric
C. Nitric
D. Phosphoric

5. Chemical used in photography is
A. sodium sulphate
B. sodium sulphite
C. sodium thiosulphate
D. sodium oxalate

6. Among the following ,which is always found in free-state in nature?
A. Gold
B. Silver
C. Sodium
D. Copper

7. The depletion of Ozone layer is due to
A. Chloro fluoro carbon
B. Carbon dioxide
C. Sulphur dioxide
D. ethane

8. In vulcanisation process,rubber can be hardened by adding
A. Nitrogen
B. Silicon
C. Sulphur
D. Alcohol

9. Urea is a
A. Sodium fertilizer
B. Phosphatic fertilizer
C. Nitrogenous fertilizer
D. Potassium fertilizer

10. Solder is an alloy of
A. Lead,zinc
B. Copper,lead
C. Tin,lead
D. Sodium,lead

11. Siphon will fail to work if
A. both its limbs are of unequal length
B. the temperature of the liquids in the two vessels are the same
C. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
D. the densities of the liquid in the two vessels are equal

12. Nuclear sizes are expressed in a unit named
A. Fermi
B. Angstrom
C. Newton
D. Tesla

13. Light year is a unit of
A. Time
B. Light
C. Distance
D. Intensity of light

14. Radian is used to measure
A. Temperature
B. Intensity of Flame
C. Angle
D. Solid Angle

15. Newton is used to measure
A. Speed
B. Volume
C. Force
D. Area

Answers: 

1. A     2. B       3. D      4. B     5. C     6. A      7. A      8. C      9. C      10. C      11. C     12. A      13. C      14. C      15. C






Previous
Next Post »