General Science Quiz 10

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers.




1. Which instrument is used to measure curvature of spherical objects ?
A.  Spectroscope
B.  Spherometer
C.  Spectrometer
D.  Sextant
2. Which instrument is used to record physical happenings at a distant place ?
A.  Thermostat
B.  Tonometer
C.  Telemeter
D.  Transponder
3. Which instrument is used to measure the scattering of light by particles suspended in a liquid ?
A.  Nephetometer
B.  Ohmmeter
C.  Ondometer
D.  Pyrometer
4. Which instrument is used to determine the intensity of colours ?
A.  Cathetometer
B.  Chronometer
C.  Colorimeter
D.  Commutator
5. Which instrument is used to measure changes in volume of substances ?
A.  Dyanamo
B.  Dilatometer
C.  Cyclotron
D.  Electroscope
6. The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are ?
A. positrons
B. neutrons
C. electrons
D. mesons
7. The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is ?
A. Pb
B. Ni
C. Cu
D. Pt
8. The most abundant rare gas in the atmosphere is ?
A. He
B. Ne
C. Ar
D. Xe
9. The luster of a metal is due to :
A. high polishing
B. high density
C. chemical inertness
D. presence of free electrons
10. The material which can be deformed permanently by heat and pressure is called a
A. thermoset
B. thermoplastic
C. chemical compound
D. polymer
11. Who is regarded as father of modern chemistry ?
A. Ruterford
B. Einstein
C. Lavoisier
D. C.V. Raman
12. Which is not a type of elements ?
A. Metals
B. Non Metals
C. Metalloids
D. Gases
13. Rare gases are
A. mono atomic
B. di atomic
C. tri atomic
D. None of above
14. Which one of the following is the softest?
A. sodium
B. iron
C. aluminium
D. lithium
15. Which have the maximum density ?
A. Water
B. Benzene
C. Ice
D. Chloroform
Answers:

1. B      2. C     3. A     4. C     5. B     6. D     7. B     8. C      9. D     10. A      11. C     12. D      13. B      14. A     15. A





Previous
Next Post »