General Science Quiz 11

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers.



1. Thomas Alva Edison invented
A. Cinema
B. Cine Camera
C. Computer
D. Cinematograph
2. Alfred Nobel invented
A. X ray
B. Diesel Engine
C. Dynamite
D. Dynamo
3. David Hughes invented
A. Machine Gun
B. Microphone
C. Microscope
D. Motorcycle
4. Marie and Pierre Curie invented
A. Radio
B. Radium
C. Radar
D. Refrigerator
5. Alexander Graham Bell invented
A. Telephone
B. Telescope
C. Television
D. Tank

6. Harry Brearley has invented
A. Electric iron
B. Electromagent
C. Stainless Steel
D. Gramophone
7. Who discovered Atom ?
A. Madam Curie
B. James Chadwick
C. Rutherford
D. J J Thomson
8. Who discovered Diode Bulb ?
A. Henry Becquerel
B. Sir J.S. Fleming
C. Lee De Forest
D. Archemedes
9. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
A. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
B. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
C. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
D. lightning discharge in atmosphere
10. The absorption of ink by blotting paper involves
A. capillary action phenomenon
B. viscosity of ink
C. siphon action
D. diffusion of ink through the blotting
11. Bamboo is a _______.
A. Tree
B. Climber
C. Shrub
D. Herb
12. pH value of blood is _____.
A. in between 8 and 9
B. greater than 10
C. less than 6
D. in between 7 and 8
13. What is the directional growth movement of a plant part in response to the touch of an object called?
A. Thigmotropism
B. Geotropism
C. Chemotropism
D. Phototropism
14. Deforestation has an alarming effect on __________.
A. Increase in gazing area
B. Sunlight
C. Weed control
D. Soil erosion
15. Enzyme ptyalin is produced by ________.
A. Gastric Gland
B. Islets of Langerhans
C. Liver
D. Salivary Glands
Answers: 

1. D      2. C       3. B       4. B      5. A      6. C      7. D      8. B     9. A      10. A     11. C      12. D       13. A       14. D      15. D






Previous
Next Post »