General Science Quiz 12

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers.



1. Which one of the following radioactive elements is used in heart pacemakers?
A. Platinum
B. Cobalt
C. Iodine
D. Iron
2. Name the poison present in tobacco.
A. Conine
B. Nicotine
C. Theobromine
D. Narcotine
3. Which metal when placed on a palm itself gets melted?
A. Cesium
B. Mercury
C. Platinum
D. Aluminium

4. The cricket player catches the speeding ball by gradually pulling his arms back with the ball so that

A. He may need to apply less force
B. The ball may continue to accelerate
C. The ball may come to rest
D. He may get time to apply more force

5. Water for civil supplies is commonly purified by
A. Chlorination
B. Distillation
C. Filtration
D. Deantation
6. Which one of the following gas is readily soluble in water at room temperature ?
A. chlorine
B. nitrogen
C. ammonia
D. carbon dioxide
7. Which is also called Stranger Gas ?
A. Xenon
B. Neon
C. Argon
D. Nitrous oxide
8. Oil of vitriol is 
A. nitric acid
B. sulphuric acid
C. hydrochloric acid
D. phosphoric acid
9. Which is used in preparation of dynamite ?
A. glycerol
B. ethyl alcohol
C. methyl alcohol
D. glycol
10. What is Calcium sulphate ?
A. epsom salt
B. blue vitriol
C. gypsum salt
D. potash
11. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is ?
A. Sea
B. Rivers
C. Green Plants
D. Animals
12. Which one of the following disease is not transmitted by tiger mosquitoes ?
A. Dengue
B. Chikungunya
C. Japanese Encephalitis
D. Yellow fever
13. What is Pollination ?
A. germination of pollen grains
B. growth of pollen tube in ovule
C. transfer of pollen from anther to stigma
D. visiting flowers by insects
14. Plants receive their nutrients mainly from ?
A. atmosphere
B. chlorophyll
C. light
D. soil
15. The disease caused by deficiency of protein in children is called
A. Pellagra
B. Marasmus
C. Beri-Beri
D. Rickets
Answers:

1. A     2. B     3. A      4. A       5. A      6. D      7. A      8. B      9. A      10. C     11. C      12. C      13. C       14. D      15.






Previous
Next Post »