General Science Quiz 13

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers.



1. When a steel ball is placed on the surface of mercury, it does not sink because
A. of the surface tension of mercury    
B. mercury is a semisolid
C. of the high viscosity of mercury        
D. the density of mercury is greater than that of steel

2. To produce deflection in a television picture tube:
A. an electric field is used          
B. a magnetic field is used
C. both electric and magnetic field are used      
D. none of the above

3. Two bulbs are fitted in a room in the domestic electric installation. One of them glows brighter than the other. Then
A. the brighter bulb has smaller resistance
B. the brighter bulb has larger resistance
C. both the bulbs have the same resistance      
D. none of these

4. A car parked in the sun with its windows closed gets terribly hot inside. This is due to 
A. the heat emitted by the engine        
B. the greenhouse effect
C. the good conducting power of the metal body          
D. the double layered wind shield

5. If a band is played on the moon the sound will 
A. reverberate
B. be heard by us faintly
C. be heard upto 10 km from it
D. not be heard at any distance at all from it

6. Which of the following gas is used in cigarette lighters ?
A. Butane
B. Propane
C. Methane
D. Ethane

7. Biogas majorly contains ?
A. Ethane
B. Methane
C. Hydrogen
D. CO

8. The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are ?
A. positrons
B. neutrons
C. electrons
D. mesons

9. The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is ?
A. Pb
B. Ni
C. Cu
D. Pt

10. The most abundant element in the earth's crust is ?
A. Aluminium
B. Nitrogen
C. Silicon
D. Oxygen

11. Which of the following chemicals is used in photography?
A. silver bromide
B. aluminium hydroxide
C. sodium chloride
D. potassium nitrate

12. Alcoholic drink contains
A.Butyl Alcohol
B. Ethyl Alcohol
C. Propyl Alcohol
D. Methyl Alcohol

13. Name the gas used for making vegetable ghee.
A. Nitrogen
B. Oxygen
C. Sulphur
D. Hydrogen

14. Which of the following gases finds its application in extinguishing fire?
A. carbon monoxide
B. oxygen
C. carbon dioxide
D. all of the above

15. What is the chemical name of a substance which kills rats?
A. White phosphorus
B. Red phosphorus
C. Potassium cyanide
D. Ethyl Alcohol

Answers: 

1. D      2. B      3. A     4. B      5. D    6. C       7. D      8. B      9. A      10. A     11. A      12. B       13. D       14. A       15. A






Previous
Next Post »