General Science Quiz 14

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers.



1. Enzymes are basically ________.
A. Fats
B. Carbohydrates
C. Proteins
D. Vitamins

2. Which one of the following is the smallest gland in the body?
A. Adrenal
B. Thyroid
C. Pancreas
D. Pituitary

3. DPT vaccine is administered to prevent disease like __________.
A. Diphtheria, Pertussis and Typhoid
B. Diphtheria, Pertussis and Tetanus
C. Dengue, Pertussis and Typhoid
D. Dengue, Polio and Tetanus

4. Blood is a -
A. Reproductive tissue
B. Connective tissue
C. Epithelial tissue
D. Muscular tissue

5. Pick out the correct match -
A. Egg Yolk - Protein and Fat
B. Fleshy foods - Calcium and Protein
C. Fish - Starch and Vitamin
D. Milk - Fibre and Mineral

6. Thomas Alva Edison invented
A. Cinema
B. Cine Camera
C. Computer
D. Cinematograph

7. Alfred Nobel invented
A. X ray
B. Diesel Engine
C. Dynamite
D. Dynamo

8. David Hughes invented
A. Machine Gun
B. Microphone
C. Microscope
D. Motorcycle

9. Marie and Pierre Curie invented
A. Radio
B. Radium
C. Radar
D. Refrigerator

10. Alexander Graham Bell invented
A. Telephone
B. Telescope
C. Television
D. Tank

11. Which instrument is used to measure altitudes in aircraft's ?
A.  Audiometer
B.  Ammeter
C.  Altimeter
D.  Anemometer

12. Which instrument is used to measure depth of ocean ?
A.  Galvanometer
B.  Fluxmeter
C.  Endoscope
D.  Fathometer

13. Name of the instrument to measure atomspheric pressure ?
A.  Barometer
B.  Barograph
C.  Bolometer
D.  Callipers

14. Which instrument is used to measure the power of electric circuit ?
A.  Voltmeter
B.  Wattmeter
C.  Wavemeter
D.  Viscometer

15. Which instrument is used in submarine to see the objects above sea level ?
A.  Pykometer
B.  Polygraph
C.  Photometer
D.  Periscope

Answers: 

1. C     2. D     3. B      4. B      5. A      6. D     7. C     8. B      9. B     10. A      11. A      12. D      13. A       14. B      15. D






Previous
Next Post »