General Science Quiz 15

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers.



1. Which of the primary component of natural gas?
A. Ethane
B. Propane
C. Methane
D. Butane

2. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is ?
A. Na
B. Ag
C. Hg
D. Fe

3. Which gas is used in fire extinguishers ?
A. Carbon dioxide
B. Nitrogen oxide
C. Carbon monoxide
D. Sulpher dioxide

4. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called ?
A. roasting
B. calcinations
C. smelting
D. froth floatation

5. Which of the following is produced during the formation of photochemical smog ?
A. Nitrogen Oxides
B. Hydrocarbons
C. Methane
D. Ozone

6. Who among the following gave the first experimental value of G?
A. Newton
B. Cavendish
C. Galileo
D. None of these

7. The escape velocity from the surface of the earth does not depend on
A. Mass of the earth
B. Mass of the body
C. Radius of earth
D. G

8. Kerosene oil rises up in the wick of lantern because of 
A. Diffusion of the oil through the wick
B. Surface tension
C. Buoyant force of air
D. The gravitational pull of the wick

9. Insects can move on the surface of water without sinking due to
A. Dynamic lift
B.Viscosity of water
C. Surface tension of water
D. None of these

10. Maxwell is the unit of
A. Intensity of magnetization
B. Permeability
C. Magnetic flux
D. Magnetic susceptibility

11. For which Diode is used ?
A. modulation
B. oscillation
C. aplification
D. purification

12. Which among the following types of coal produces most heat per unit?
A. coal
B. lignite
C. anthracite
D. pit

13. Which among the following waves is used for communication by artificial satellites?
A. Micro waves
B. Radio waves
C. A.M.
D. Frequently of 10^16 series

14. How much calorie of energy is released by a boiled egg?
A. 40
B. 50
C. 60
D. 77

15. Optic fibre are used in:
A. CAT scans
B. X-ray photos
C. Ultrasound scans
D. Endoscopy

Answers:

1. C       2. A      3. D      4. C      5. B      6. B      7. B     8. B      9. C      10. C       11. D      12. C       13. A       14. D       15. D






General Science Quiz 1
Previous
Next Post »