General Science Quiz 3

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations.



1. Carotene in Indian cow's milk causes ?
A.  deep yellow colour
B.  Creamish white colour
C.  white colour
D.  yellow colour

2. Which is responsible for the process of cell division ?
A.  mitosis
B.  heterosis
C.  fusion
D.  fission

3. Most highly intelligent mammals are :
A.  elephants
B.  whales
C.  dolphins
D.  kangaroos

4. Milk is poor source of
A.  Calcium
B.  Iron
C.  Copper
D.  Sodium

5. Photosynthesis takes place faster in ?
A.  yellow light
B.  red light
C.  darkness
D.  white light

6. Har Govind Khorana shared noble prize worked in the field of –
A. Bio chemistry                      
B. Medical science
C. Economics                          
D. Literature

7. Who discovered vaccination for Rabies –
A. Jenner                                  
B. Pasture
C. Darwin                                
D. Lister

8. Scientist who discovered Anopheles mosquito transmit malaria –
A. Ronal Ross                        
B. C. V. Raman
C. A. Fleming                        
D. Max Plank

9. Blood Group is discovered by –
A. Landstiner                        
B. Robert Koch
C. Willum Harvy                    
D. Loius Pasture

10. Scientist who laid the foundation of bacteriology –
A. Leeuwenhock                  
B. Loius Pasteure
C. Willum Herve                    
D. Edward Jenner

11. Which vitamin is provided by sunlight to the body?  
A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin C
D. Vitamin D

12. The deficiency of which of the following leads to dental caries?  
A.  Iron
B.  Copper
C.  Fluorine
D.  Zinc

13. Healing of wounds is hastened by vitamin  
A.  A
B.  E
C.  C
D.  K

14. Carotene in Indian cow’s milk causes
A.  Creamish white colour
B.  yellow colour
C.  deep yellow colour
D.  no change

15. A woman who weighs 45 kg and whose work involves a lot of physical exertion needs  
A.  2800 calories per day
B.  3000 calories per day
C.  25000 calories per day
D.  3700 calories per day

Answers:

1. D      2. A      3. C      4. B     5. D     6. B     7. B     8. A      9. A     10. B     11. D     12. C      13. C    14. B     15. B






Previous
Next Post »