General Science Quiz 4

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations.



1.The boiling point of water can be raised by
A. reducing pressure
B. increasing pressure
C. reducing heat supply
D. increasing heat supply

2. Which of the following regulates the quantum of light entering the human eye?
A. Cornea
B. Iris
C. Retina
D. None of the above

3. The chief value of perspiration is that it
A. eliminates body odour
B. improves the general health
C. opens the pores in the skin
D. regulates body temperature

4. Which of the following is rich in all the three foods – carbohydrates, proteins and fats?
A. Rice grains
B. Soyabean seeds
C. Mango fruit
D. Cabbage leaves

5. Which of the following diseases is caused by a virus?
A. Diabetes
B. Malaria
C. Smallpox
D. Tuberculosis

6. Which of the following physical quantities do not have same dimensions
A. Force and Pressure
B. Work and Energy
C. Impulse and momentum      
D. Weight and Force

7. One astronomical unit is the average distance between
A. Earth and the Sun    
B. Earth and the Moon
C. Jupiter and the Sun
D. Pluto and the Sun

8. Distance of stars are measured in
A. Galactic unit
B. seller mile
C. Cosmic Kilometre    
D. Light year

9. Decibel is the unit of
A. speed of light            
B. intensity of sound
C. intensity of heat      
D. None of these

10. Which of the following is not a vector quantity
A. speed            
B. velocity
C. torque          
D. displacement

11. The first heart Transplantation in India was in the Year __ ? 
A.  3rd August 1994
B. 13th August 1994
C. 3rd September 1994
D. 13th September 1994

12. The largest organ in the human body is __ ? 
A. Gland
B. Bone
C. Skin
D. Liver

13. Which type of lens is used to correct myopia?
A. Convex lens
B. Concave lens
C. Biconcave lens
D. Biconvex lens

14. Which one of the following is used to coat household articles?
A. Lead
B. Silver
C. Chromium
D. Tin

15. T.V. antennas are usually made up of
A. Copper
B. Steel
C. Aluminium
D. Brass

Answers: 

1. B     2. B     3. D     4. B      5. C     6. A      7. A      8. D     9. B      10. A     11. A      12. C       13. B     14. A      15. C






Previous
Next Post »