General Science Quiz 5

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations.



1. Thomas Alva Edison invented
A. Cinema
B. Cine Camera
C. Computer
D. Cinematograph

2. Alfred Nobel invented
A. X ray
B. Diesel Engine
C. Dynamite
D. Dynamo

3. David Hughes invented
A. Machine Gun
B. Microphone
C. Microscope
D. Motorcycle

4. Marie and Pierre Curie invented
A. Radio
B. Radium
C. Radar
D. Refrigerator

5. Alexander Graham Bell invented
A. Telephone
B. Telescope
C. Television
D. Tank

6. What is Hooke's Law ?
A. Stress is inversely proportional to strain.
B. Stress is directly proportional to strain.
C. Stress and strain are dependent on each other.
D. Stress and strain are independent of each other.

7. What is the maximum value of deforming force upto which a material shows elastic property and above which the material loses it ?
A. Elasticity
B. Strain
C. Elastic Limit
D. Stress

8. The force which opposes the relative motion between different layers of liquid or gases is called
A. Critical Velocity
B. Streamline Flow
C. Terminal Velocity
D. Viscous Force

9. Force of attraction between the molecules of different substances is called
A. Surface tension
B. Cohensive force
C. Adhesive force
D. None of above

10. Sudden fall in barometer is indication of
A. Storm
B. Rain
C. Tide
D. Clear weather

11. Which instrument is used to measure sound under water ?
A. Hygrometer
B. Hygroscope
C. Hypsometer
D. Hydrophone

12. Which instrument is used to measure pressure of gases ?
A. Manometer
B. Machmeter
C. Magnetometer
D. Micrometer

13. Which instrument is used to measure heat radiation ?
A. Radar
B. Salinometer
C. Refractometer
D. Radio micrometer

14. Which instrument is used to measure strength of direct current ?
A. Stroboscope
B. Streoscope
C. Tangent Galvanometer
D. Tachometer

15. K. Macmillan invented
A. Bicycle
B. Barometer
C. Calculating Machine
D. Centigrade Scale

Answers: 

1. D      2. C     3. B     4. B      5. A     6. B     7. C     8. D     9. C     10. A    11. D     12. A     13. D     14. C      15. A






Previous
Next Post »