General Science Quiz 6

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations.



1. Which gas is used in fire extinguishers ?
A. Carbon dioxide
B. Nitrogen oxide
C. Carbon monoxide
D. Sulpher dioxide
2. The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called ?
A. roasting
B. calcinations
C. smelting
D. froth floatation
3. Which of the following is produced during the formation of photochemical smog ?
A. Nitrogen Oxides
B. Hydrocarbons
C. Methane
D. Ozone
4. Which of the following gas is used in cigarette lighters ?
A. Butane
B. Propane
C. Methane
D. Ethane
5. Biogas majorly contains ?
A. Ethane
B. Methane
C. Hydrogen
D. CO
6. The chemical name of rat poison is
A. Zinc oxide
B. Potassium cyanide
C. Lead nitrate
D. Zinc phosphide
7. Which of the following pairs is NOT correctly matched?
A. Haematite : Copper
B. Bauxite : Aluminium
C. Monazite : Thorium
D. Pitchblende : Uranium
8. Which of the following is used for refrigeration ?
A. Sulphur dioxide
B. Chlorine
C. Freon
D. Phosphine
9. Which of the following is used denature ethanol?
A. Methyl alcohol
B. Propyl alcohol
C. Phenol
D. Methane
10. The main constituent of natural gas is
A. Methane
B. Ethane
C. Butane
D. Propane
11. Which instrument is used to measure sound under water ?
A.  Hygrometer
B.  Hygroscope
C.  Hypsometer
D.  Hydrophone
12. Which instrument is used to measure pressure of gases ?
A.  Manometer
B.  Machmeter
C.  Magnetometer
D.  Micrometer
13. Which instrument is used to measure heat radiation ?
A.  Radar
B.  Salinometer
C.  Refractometer
D.  Radio micrometer
14. Which instrument is used to measure strength of direct current ?
A.  Stroboscope
B.  Streoscope
C.  Tangent Galvanometer
D.  Tachometer
15. K. Macmillan invented
A.  Bicycle
B.  Barometer
C.  Calculating Machine
D.  Centigrade Scale
Answers: 

1. A      2. C      3. D      4. A       5. B      6. D      7. A      8. C      9. A      10. A     11. D     12. A     13. D     14. C     15. A







Previous
Next Post »