General Science Quiz 8

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers.



1. Which are the primary Colours ?
A. Yellow, Green, Blue
B. Red, Magenta, Blue
C. Red, Green, White
D. Red, Green, Blue
2. What is refractive index ?
A. it is defined as the ratio of speed of light in the medium to the speed of light in vacuum.
B. it is defined as the ratio of speed of light in vacuum to the speed of light in the medium.
C. it is defined as the product of speed of light in medium and in vacuum.
D. None of above
3. Which law states, "The rate of loss of heat by a body is directly proportional to the difference in temperature between the body and the surroundings."
A. Doppler's Effect
B. Newton's law of cooling
C. Kirchhoff's Law
D. Stefan's Law
4. What are audible sound waves ?
A. Having frequency less than 20 Hz
B. Having frequency between 20 Hz to 20000 Hz
C. Having frequency more than 20000 Hz
D. None of above
5. Which of the following is an electromagnetic wave ?
A. Cathode rays
B. Sound wave
C. Ultrasonic wave
D. Infra red rays
6. Two satellites are moving in the same circular orbit around the earth ,they must have same
A. Mass
B. Angular momentum
C. Kinetic Energy
D. Speed
7.The working principle of a washing machine is
A. Centrifugation
B. Dialysis
C. Reverse Osmosis
D. Diffusion
8. Number of basic S.I. units is.
A. 4
B. 7
C. 6
D. 5
9. Which of the following is not the unit of time?
A. Parallactic second
B. Micro second
C. Leap year
D. Solar system
10. The temperature of the sun is measured with
A. platinum thermometer
B. Pyrometer
C. Gas thermometer
D. Vapour pressure thermometer
11. Harry Brearley has invented
A. Electric iron
B. Electromagent
C. Stainless Steel
D. Gramophone
12. radian per second is unit of
A. Momentum
B. Moment of Inertia
C. Frequency
D. Angle Velocity
13. Who discovered Diode Bulb ?
A. Henry Becquerel
B. Sir J.S. Fleming
C. Lee De Forest
D. Archemedes
14. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of
A. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
B. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
C. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
D. lightning discharge in atmosphere
15. The absorption of ink by blotting paper involves
A. capillary action phenomenon
B. viscosity of ink
C. siphon action
D. diffusion of ink through the blotting
Answers:

1. D      2. B      3. B     4. B     5. D     6. D     7. A     8. B        9. A      10. B     11. C       12. D       13. B      14. A      15. A







Previous
Next Post »