General Science Quiz 9

General Science Quiz / General Science for Competitive Examinations / Important Question & Answers for SSC , Railway Examinations / General Science Multiple Choice Question Answers.



1. The oxide of Nitrogen used in medicine as anaesthetic is ?
A. Nitrogen pentoxide
B. Nitrous oxide
C. Nitric oxide
D. Nitrogen dioxide
2. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen?
A. Cadmium
B. Lithium
C. Potassium
D. Sodium
3. The most electronegative element among the following is
A. sodium
B. bromine
C. fluorine
D. oxygen
4. Which of the primary component of natural gas?
A. Ethane
B. Propane
C. Methane
D. Butane
5. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is ?
A. Na
B. Ag
C. Hg
D. Fe
6. The most abundant rare gas in the atmosphere is ?
A. He
B. Ne
C. Ar
D. Xe
7. The ore which is found in abundance in India is
A. monazite
B. bauxite
C. magnetite
D. fluorspar
8. The luster of a metal is due to :
A. high polishing
B. high density
C. chemical inertness
D. presence of free electrons
9. The most malleable metal is
A. platinum
B. silver
C. gold
D. iron
10. Iodine can be separated from a mixture of Iodine and Potassium Chloride by ?
A. Filtration
B. Sublimation
C. Distillation
D. None of these
11. Light from the Sun reaches us in nearly
A. 2 minutes
B. 4 minutes
C. 8 minutes
D. 16 minutes
12. Stars appears to move from east to west because
A. all stars move from east to west
B. the earth rotates from west to east
C. the earth rotates from east to west
D. the background of the stars moves from west to east
13. Pa(Pascal) is the unit for
A.thrust
B. pressure
C. frequency
D.conductivity
14. Sound waves in air are
A. transverse
B. longitudinal
C. electromagnetic
D. polarised
15. Materials for rain-proof coats and tents owe their water-proof properties to
A. surface tension
B. viscosity
C. specific gravity
D. elasticity
Answers:

1. A       2. A     3. C      4. C      5. D      6. C      7. A      8. D      9. C      10. B      11. C      12. B       13. B      14. B      15. A






Previous
Next Post »